Bartók Világverseny & Fesztivál

A Bartók Világverseny 2020-as, zeneszerzői fordulójára jelentkezőknek csupán versenydarabjaik kottáját kellett beküldeniük, a verseny egészen a Gálakoncertig online, anonim módon folyik.

A beküldött művek kétfordulós megmérettetésen vettek részt. A Zeneakadémia oktatóiból álló előzsűri a jelentkezési határidő befejeztével átvette a beküldött műveket, és szeptember 4-én összeültek, hogy eldöntsék, melyik lesz az a 15 darab, amelyeket tovább küldenek a nemzetközi zsűrinek. Végül a beadott művek nagy számára és kiváló minőségére való tekintettel 17 művet engedtek tovább. 

A Fekete Gyula vezette előzsűri további tagjai:

 

Bella Máté

http://www.matebella.com/hu/

2011-ben diplomázott a Zeneakadémia zeneszerzés szakán, Fekete Gyula növendékeként. 2016-ban a STUDIO 5 néven létrehozott kortárszenei alkotócsoport egyik alapítója. 2018-ban DLA doktori fokozatot szerzett „summa cum laude” minősítéssel. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusa, ezen kívül tagja az Artisjus Komolyzenei Szerzői Véleményező Bizottságának, a Magyar Zeneszerzők Egyesületének és a Magyar Filmakadémia Egyesület zeneszerző szekciójának. Magyar és külföldi zenekarok egyaránt műsorra tűzik műveit, színházi kísérőzenéi a Nemzeti Színház, Vígszínház, Budapesti Operettszínház, Budapest Bábszínház és a Magyar Állami Operaház színpadain szólaltak meg. Számos versenyeredménye és díjai közül kiemelkedik a Junior Prima Díj, az Erkel Ferenc-díj és a Bartók–Pásztory-díj.

Serei Zsolt

Zeneszerző, karmester, a Zeneakadémia egyetemi docense. A főiskolán 1973 és 1983 között tanult, zeneszerzésre Szervánszky Endre, Petrovics Emil és Jeney Zoltán, zenekari vezénylésre Kórodi András, Lukács Ervin és Simon Albert oktatta. 1978-tól az Új Zenei Stúdió tagja volt, majd 1989-ben megalapította a Componensemble hangszeres együttest, amely mára a kortárszene-játék egyik legjelentősebb magyarországi bázisa lett. A Zeneakadémián 1986 óta tanít zeneszerzést, XX. századi kompozíciós gyakorlatot és kortárs zenét. Munkásságát Erkel Ferenc-, Artisjus- és Bartók–Pásztory-díjjal ismerték el.

 

Tornyai Péter

http://petertornyai.com/

Zeneszerző, kamarazenész. 2012-ben diplomázott a Zeneakadémia zeneszerzés szakán, Jeney Zoltán növendékeként, majd 2013-tól a Doktori Iskolájának hallgatója volt. 2015-től a Zeneszerzés Tanszék óraadó tanára, 2019 óta egyetemi tanársegéd.

Az Anima Musicae Kortárs Zenei Műhely művészeti vezetője, a CentriFUGA Kortárszenei Műhely és a Hermina Galéria Hang-kép alkotócsoportának alapító tagja. Számos zeneszerzésverseny nyertese, darabjai elhangoztak már számos helyen Európában, és az Egyesült Államokban is.

 

Vajda János

Erkel-, Bartók–Pásztory- és Kossuth-díjas zeneszerző, a Zeneakadémia nyugalmazott egyetemi docense. 1970 és 1975 között Petrovics Emiltől zeneszerzést, Párkai Istvántól karvezetést tanult a főiskolán, majd Amszterdamban folytatott posztgraduális tanulmányokat. Számos műfajban alkot: nagyzenekari és kamaraműveit, valamint kórus- és szólóhangszeres darabjait gyakran tűzik műsorra a hazai előadók. A kortárs magyar opera egyik legfontosabb képviselője. Több mint egy tucat lemeze jelent meg a Hungaroton kiadónál. 1981 óta tanít a Zeneakadémián zeneszerzést, hangszerelést, klasszikus kompozíciós gyakorlatot.

 

 

 

A nemzetközi zsűri tagjai: