Bartók World Competition & Festival

ZENESZERZŐVERSENY 2020

Lezárult a jelentkezés a 2020-as zeneszerzőversenyre, amelyre 40 év alatti komponisták jelentkezhettek, vonósnégyesre írott műveikkel.

A határidőre rekordszámú, 348 érvényes pályázat érkezett 59 országból. 

A Fekete Gyula vezette előzsűri 17 továbbjutó kompozíciót választott ki. A testület munkájában rajta kívül a Zeneakadémia négy további tanára vesz részt, mindannyian elismert zeneszerzők, akik pályafutásuk során számos díjat nyertek: Bella Máté, Serei Zsolt, Tornyai Péter és Vajda János.

A 17 továbbjutó közül már a nemzetközi zsűri választ díjazottakat, a grémium elnöke Eötvös Péter magyar zeneszerző-karmester; tagjai pedig Unsuk Chin Németországban élő, dél-koreai komponista; Chaya Czernowin izraeli-amerikai zeneszerző, a Harvard Egyetem tanára; Johannes Meissl osztrák hegedűművész, kamarazenész és tanár, a European Chamber Music Academy egyik művészeti vezetője, a Bécsi Zeneművészeti Egyetem rektorhelyettese; valamint Fekete Gyula a Zeneakadémia képviseletében.

A két zsűri elé a pályázók által megadott álnéven kerülnek a művek, a versenytitkárság csupán ezeket az álneveket hozza nyilvánosságra, így a megmérettetés továbbra is anonim marad. A továbbjutott művek jeligéinek listája itt elérhető. 

A 10 000 euró összdíjazású verseny végeredménye a november 28-i díjkiosztó gálakoncerten derül ki, amelyen a győztes alkotásokat három kiváló magyar vonósnégyes: a Korossy Kvartett, a Kállai Kvartett és a Kökény Kvartett tolmácsolja majd. 

A Gálakoncertre belépők igényelhetők a koncert előtt egy hónappal. További információk a koncertről itt.   

 

Zeneszerzés