Bartók Világverseny

Thomas Adés (Egyesült Királyság) - a zsűri elnöke

 
 

Thomas Adès Londonban született 1971-ben. A Guildhall School of Music and Drama-ban folytatta zongoratanulmányait, majd zenei képzését a Cambridge-i King’s College falai között folytatta.

1999-től 2008-ig az Aldeburgh Fesztivál zenei igazgatójaként tevékenykedett. Karmesterként rendszeresen fellép a Los Angeles-i Filharmonikusokkal, a Bostoni Szimfonikus Zenekarral, a Londoni Szimfonikusokkal, a Royal Concertgebouw-val, a Melbourne-i és Sydney-i Szimfonikusokkal. Operaelőadásokat is gyakran vezényel, The Tempest című saját művével 2012 őszén debütált karmesterként a Metropolitan Operaházban. Zongora- és kamarazenei kurzusokat ad a dél-angliai Prussia Cove-ban évente megrendezett Nemzetközi Zenei Szemináriumon.

Adès számos díjat és elismerést mondhat magáénak: többek között a neves Grawemeyer díjat, a Royal Philharmonic Society díját, az Ernst von Siemens Zeneszerzői díját, a legjobb operaszerzeményért járó Grammy-t és The Tempest című operájáért a Párizsban átadott Diapason d'or de l'année díjat.