Bartók Világverseny

A zsüri tagjai

2018. július 17.

Thomas Adès (GB) – a zsűri elnöke

Thomas Adès Londonban született 1971-ben. A Guildhall School of Music and Drama-ban folytatta zongoratanulmányait, majd zenei képzését a Cambridge-i King’s College falai között folytatta.

1999-től 2008-ig az Aldeburgh Fesztivál zenei igazgatójaként tevékenykedett. Karmesterként rendszeresen fellép a Los Angeles-i Filharmonikusokkal, a Bostoni Szimfonikus Zenekarral, a Londoni Szimfonikusokkal, a Royal Concertgebouw-val, a Melbourne-i és Sydney-i Szimfonikusokkal. Operaelőadásokat is gyakran vezényel, The Tempest című saját művével 2012 őszén debütált karmesterként a Metropolitan Operaházban. Zongora- és kamarazenei kurzusokat ad a dél-angliai Prussia Cove-ban évente megrendezett Nemzetközi Zenei Szemináriumon.

Adès számos díjat és elismerést mondhat magáénak: többek között a neves Grawemeyer díjat, a Royal Philharmonic Society díját, az Ernst von Siemens Zeneszerzői díját, a legjobb operaszerzeményért járó Grammy-t és The Tempest című operájáért a Párizsban átadott Diapason d'or de l'année díjat.

 

Unsuk Chin (Dél-Korea, Németország)

A szöuli születésű Unsuk Chin Ligeti Györgynél tanult Hamburgban, jelenleg Berlinben él. A Szöuli Filharmonikusok rezidens komponistája, 2006 óta a zenekar Kortárs Zenei Sorozatának, 2011 óta Mai Zene című sorozatának művészi vezetője. A világ olyan prominens zenekarai, kortárs együttesei és művészei adják elő műveit, mint a Bajor Állami Operaház, a BBC Szimfonikus Zenekara, a Chicago-i Szimfonikusok, valamint a Berlini, a Los Angeles-i, a Londoni és a New York-i Filharmonikusok. Olyan neves karmesterek vezényelték munkáit, mint Kent Nagano, Esa-Pekka Salonen, Gustavo Dudamel, Simon Rattle, Markus Stenz, Eötvös Péter, David Robertson, Myung-Whun Chung vagy George Benjamin, művei előadásában közreműködött többek között Christian Tetzlaff, Viviane Hagner és Renaud Capuçon. Kompozícióit a Deutsche Grammophon, a Kairos és az Analekta rögzítette CD-re, Alíz Csodaországban című operáját az Unitel adta ki DVD-n. 2004-ben Hegedűversenyéért megkapta a Grawemeyer díjat, 2005-ben az Arnold Schoenberg díjat, 2010-ben a Prince Pierre Alapítvány Zenei díját, valamint 2017-ben a Wihuri Sibelius díjat.

 

Chaya Czernowin (Izreal, USA)

Chaya Czernowin Izraelben született és nőtt fel. Otthoni tanulmányai befejeztével Németországban és az Egyesült Államokban tanult tovább, majd az Asahi Shimbun és az American NEA ösztöndíjainak köszönhetően Tokióban, az Akademie Schloss Solitude ösztöndíjával pedig Németországban és Bécsben képezhette magát tovább. 2006 és 2009 között ő volt az első női zeneszerzés professzor Bécsi Zeneakadémián, 2009 óta pedig a Harvard Egyetemen tanít.

Jean-Baptiste Jolly-val, a Stuttgart mellett található Akademie Schloss Solitude igazgatójával és Steven Kazuo Takasugi zeneszerzővel együtt alapította a Schloss Solitude zeneszerzők számára kétévente tartott nyári kurzusait. Takasugi és Czernowin szintén tartanak mesterkurzusokat az izraeli Tzlil Meudcan nemzetközi kortárs zenei fesztiválon és nyári akadémián, melynek alapítója az Ensemble Nikel művészeti vezetője, Yaron Deutsch.

Czernowin életművének nagy részét kamara- és nagyzenekari művek teszik ki, amelyekben gyakran használ elektronikát. Darabjait európai, japán, koreai, ausztrál, amerikai és kanadai zenei fesztiválokon is gyakran előadják. 

 

Gyula Fekete (Magyarország)

Fekete Gyula a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Zeneszerzés Tanszékének tanszékvezető tanára, ahol oktatott tárgyai zeneszerzés és hangszerelés, emellett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen is működik óraadóként. Több európai és tengerentúli zeneművészeti egyetem vendégprofesszora.

A Zeneakadémián diplomázott zeneszerzés szakon, majd a mesterképzést a Roosevelt Egyetem Zenei fakultásán, doktori címét az Illinois-i Evanston Northwestern Egyetemén szerezte meg.

A megmentett város című 1999-es operája az egyfelvonásos kategória győztese volt 2000-ben, a Magyarország államalapításának ezeréves ünnepségére kiírt operapályázaton, a művet 2002-ben mutatták be a Magyar Állami Operaházban. Az Excelsior! Liszt Ferenc mennybemenetele című operáját a Liszt-bicentenáriumra komponálta 2011-ben. Számos színházi és filmes produkció zeneszerzőjeként is jelen van a magyar zenei életben. Számos művet írt többek között a Magyar Állami Operaház, a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok, a Chicago Pro Musica és a The Music Group of Philadelphia felkérésére. 

1998 óta tagja a Magyar Zeneszerzők Egyesülete elnökségének.

 

 

Andrej Korobejnikov (Oroszország)

Andrej Korobejnyikov 1986-ban született Szovjetunióban. 5 éves kora óta zongorázik. 1994 és 2006 között több mint 20 orosz és nemzetközi díjjal tüntették ki: elnyerte többek közt 2004-ben a 3. Alekszandr Szkrjabin Nemzetközi Zongoraverseny első díját Moszkvában, valamint 2005-ben a Los Angeles-i 2. Szergej Rahmanyinov Nemzetközi Zongoraverseny második és közönségdíját. Korobejnyikov első nyilvános szólóhangversenyét nyolc évesen adta Azerbajdzsánban, a Bakui Zeneakadémia Nagytermében. Azóta több mint 45 országban lépett fel, köztük Ausztriában, Kanadában, Kínában, Finnországban, Franciaországban, Németországban, Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban, az Orosz Államszövetség több államában, illetve Magyarországon. Noha Korobejnyikov elsősorban szólistaként tekint magára, kamarazenekari darabok előadásában is gyakran közreműködik, olyan kiváló partnerekkel, mint Vadim Repin, Alina Ibragimova, a Borogyin Kvartett és Borisz Berezovszkij. Sosztakovics 1. (c-moll) zongoraversenyét olyan elsőrangú trombitaművészekkel együttműködve adta elő, mint Tine Thing Helseth, Szergej Nakariakov, David Guerrier és Mihail Gajduk. Szkrjabin Prometheus (A tűz költeménye) című művét a Szentpétervári Állami Kamarakórussal együtt adta elő.