Bartók Világverseny

Wojciech Kostrzewa

Lengyelország

1992. június 4

 

Varázsigék

 

"Kétrészes darabomat a félálom és a meditáció állapota inspirálta. A címe is egyfajta szürreális és álomszerű dologra való asszociációt sugall. Mindkét részben olyan kis töredékek jelennek meg, amelyek egy egyszerű melodikus motívumhoz kapcsolódnak. Az első rész főként a szólisták szabadon játszott – már-már improvizált – szólamaiból épül fel. A hallgató számára ez azt a benyomást keltheti, mintha egy szélcsengő finoman és halkan ringatózna a szélben. A vezető szólamot a hegedű kapta, a zongora pedig repetíciós és egyéb technikai megoldásokat alkalmazva kíséri.  

A második rész dinamikusabb és expresszívebb. A textúra hasonló, de szerettem volna hozzáadni egy keveset Bartók szellemiségéből, amit különösen a harmóniai és ritmikai elemekben lehet észrevenni. Több csúcspontja van, de az utolsó, „con fuoco” szakasz alapvetően egy kadencia és coda."

 

Wojciech Kostrzewa zeneszerző és ütőhangszeres művész. A Fryderyk Chopin Zeneművészeti Egyetemen végezte el alap- és mesterképzését a Marcin Błażewicz professzor által vezetett zeneszerzésosztályban. Első díjat nyert az „In modo di Lutosławski” zeneszerző versenyen, és megszerezte a zenekar különdíját is. Középdöntőbe jutott a bergamói Maurice Ravel Nemzetközi Zeneszerzésversenyen 2015-ben. Elnyerte a Gorzówi Filharmonikusok által a Wojciech Kilar Kortárs Zenei Fesztivál keretében szervezett 4. Nemzetközi Zeneszerző Verseny fődíját. Az 1. helyezés és a közönségdíj nyertese lett a Krzysztof Pendereckiről elnevezett 3. „Arborétum” Zeneszerző Versenyen 2017-ben. 2018 októberében első lett a ZAiKS Művészegyesület centenáriumi ünnepségének részeként rendezett zeneszerző versenyen, és megkapta a közönségdíjat is.

A Fryderyk Chopin Zeneművészeti Egyetemen Lowell Lieberman zeneszerzői műhelyének, a krakkói Krzysztof Penderecki Zeneakadémián Józef Rychlik nyári kurzusainak résztvevője.

Műveinek legutóbbi jelentős előadásai: a Férj és feleség című, Wojciech és Stanisław Moniuszko zenéjére készült balett bemutatója a Lengyel Nemzeti Operában (2019); a Fantázia Stanisław Moniuszko témáira című, a Lengyel Nemzeti Opera megrendelésére készült művének bemutatója a Krzysztof Penderecki Európai Zenei Központban (2019); A „Hollywood Fantasy” című, hegedűre és harmonikára írt művének ősbemutatója a bangkoki Alliance Française-ban (2019); a Sinfonia Varsovia zenekar megbízásából készült „Concerto Varsovia” ősbemutatója az SV Concert Pavilonban (2020); a „Kitchen symphony” című, egy színészre és egy dobosra írt művének ősbemutatója Luxemburgban (2022).