Bartók Világverseny

Thomas Kornél

Egyesült Államok/Magyarország

1986. november 11.

 

 

Fun-Tasto: Szórakozás és Szépség

Fun-Tasto: Reflexió és Életöröm

 

 

"Ez a két, eredetileg egybefüggő darab az örömről szól. A közönségnek való játék öröméről. A hallgatás öröméről. Annak az öröméről, hogy sikerrel birkózunk meg a nehéz zenei szakaszokkal. Az örömről, hogy másoknak örömet szerezhetünk. Az örömről, hogy hogy élvezhetjük egymás társaságát.

Szórakozás és Szépség 

I. Szórakozás: A táncklubban eltöltött szórakoztató, de gyakran homályos éjszaka érzéseinek felidézése.

II. Szépség: A szépség misztériuma, amely egyszerre idézi meg a boldogságot és a bánatot. Rendkívül izgalmas.

 

Reflexió és Életöröm

III. Reflexió: Egy újra és újra felbukkanó emlék

IV. Életöröm: Energikus tánc"

 

Thomas Kornél díjnyertes karmester és zeneszerző. 2020-ban a MÜPA zeneszerző versenyen két díjat nyert, egyet a kamarazenekari, egyet pedig a kamarazenei kategóriában. Műveit a közelmúltban a Müpában, az ICA ClarinetFesten, a Kutztown Egyetemen, a University of North Carolina Greensborón, az Ithaca College-ban és az Ördögkatlan Fesztiválon mutatták be.

2018-ban második díjat és két különdíjat nyert az Opera Nice karmesterversenyen. 2021-ben debütált a Magyar Állami Operaházban, ahol Heggie Ments meg, Uram!, Gluck Don Juan és Lully Az úrhatnám polgár című operáit vezényelte. 2019 óta rendszeresen dolgozik a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral, de vezényelte már az ORF Bécsi Rádió Szimfonikus Zenekarát, a Bécsi Kamarazenekart, a Skót Kamarazenekart, a Győri Filharmonikusokat, a Budafoki Dohnányi Zenekart, az Óbudai Danubia Zenekart, a MÁV Szimfonikus Zenekart, a Miskolci Szimfonikus Zenekart, a Zuglói Filharmonikusokat, az Alba Regia Szimfonikus Zenekart, a Nizzai , az Argovia , a Teplicei Észak-Csehországi és a Denveri Filharmonikus Zenekart, az Evergreen Kamarazenekart és a Fort Wayne Filharmonikusokat. 2017–2020 között a Savaria Szimfonikus Zenekar asszisztens karmestere volt.

Thomas Kornél a Bécsi Zene- és Előadóművészeti Egyetemen szerezte karmesteri diplomáját, zeneszerzést a budapesti Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnáziumban tanult.