Bartók Világverseny

Oláh Patrik Gergő

Magyarország

1998. május 23.

 

Jinx!

 

"Léteznek boszorkányok? Erre a kérdésre igazán megosztóak a válaszok. Hiszünk bennük vagy sem, számos kultúra szerves részét képezik. A roma hiedelmek alappillérét alkotják a boszorkányok által elkövetett bűbájok, átkok és különböző varázslatok. Bár a cigányok körében a nők többnyire másodrangú szerepet töltenek be, mindazonáltal a cigány boszorkányokat nagy tisztelet övezi, ami egyfajta félelemmel is társul. Hogyan gyakorolja természetfeletti képességét egy boszorkány mit sem sejtő áldozatán? Jinx című művem erre a kérdésre próbálja megtalálni a választ. A hegedű testesíti meg a prédát, a zongora pedig a boszorkányt. A cigány improvizatív zeneművészetből jól ismert hierarchikus rendszer prímás (hegedű) vs. cigányzenekar (zongora) viszonyának megdöntését jelenítem meg darabomban."

 

Oláh Patrik Gergő zeneszerző 1998-ban született Salgótarjánban, majd ott kezdte tanulmányait hegedű szakon. Műveinek alapját az autentikus cigányzene alkotóelemeinek felhasználása képzi, de zenéjében fellelhetőek a spektralizmus és a szerializmus stílusjegyei is.

Nevéhez fűződik a zenetörténet első lovári nyelvű miséjének megírása, melynek címe: Le Devleske (Az Istennek). A mű bemutatója a budapesti Szent István Bazilikában volt, majd liturgikus keretek között az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson Alfredo José Espinoza Mateus quitói érsek főcelebrálásával debütált. 

Több országos és nemzetközi verseny díjazottja:

2011-ben az Országos Liszt Ferenc Műveltségi Versenyen Arany Cum Laude díjat kapott.

2018-ban a Beethoven Budán Zeneszerzőversenyen 1. díjat nyert Meine Qual című kompozíciójával. Ebben az évben a Bartók Világverseny döntőse, valamint a Szokolay InspirArt Zeneszerzőverseny 2. helyezettje. 2019-ben a Zeneakadémia megmérettetésén 1. díjban, az ostravai Generace zeneszerzőversenyen Különdíjban részesült.

A 2019-es Sziget Fesztivál Nagyszínpadán 70.000 főt számláló közönség előtt adhatta elő egyik hegedűre írt kompozícióját Drew Dollaz amerikai táncos közreműködésével. 2021-ben a Zeneakadémia Neszlényi Andor-díjjal jutalmazta alkotói munkásságát, emellett az Új Nemzeti Kiválóság Program támogatottja lett.

Kitüntetéses mesterdiplomáját 2022-ben a Zeneakadémián szerezte, majd felvételt nyert az intézmény Doktori Iskolájába.