Bartók Világverseny

Lauri Mäntysaari

Finnország

1982. február 22.

 

Driven

 

"Driven című művem ihletforrásai a kelet-európai, rendhagyó metrumokat alkalmazó néptáncok, amelyeket Bartók Béla is felhasznált műveiben. Az állandóan változó páros és páratlan ütemek nyugtalan, virtuóz erővel teli érzést keltenek. A zenészek számára a legnagyobb kihívást nem is a hangok lejátszása jelenti, hanem azok egyidejű megszólaltatása. Bár egyszerűbb ütemmutatókat (4/4, 5/4) alkalmazok, az egyes hangok lüktetése bonyolult ritmikai mintázatokat eredményez. Egy idő után megváltozik a zongorista viszonya a ritmushoz. A zongora kizárólag negyedértékeket játszik az elején a hegedű komplex ritmusaival szemben, így egyfajta groove-érzés jön létre.

A lassabb középső rész negyedhangokat is tartalmaz – ezeket szintén Bartók használta először a nyugati műzenében. A hangközök „elcsorbítása” új harmóniai utak megismerésének bizsergető érzéséhez vezet. Végül a zene a kezdet nyugtalan világába vezet vissza.

A címnek nincs köze az azonos című hollywoodi filmhez."

 

Lauri Mäntysaari felfogása szerint a zene még mindig a hangok rendszerbe szervezéséről szól, de ma már újszerű módon. Az organikus egység és a spektrális harmóniák iránti rajongása több első díjat is hozott neki: a Milánói Konzervatórium 2012-es zeneszerzőversenyén („Sur”, zenekarra) és a hágai Young Masters XXI versenyen 2012-ben („Muove”, vonósnégyesre), míg a kórusmuzsika iránti szeretete 2014-ben a VocalEspoo nemzetközi gyermekkari zeneszerzésverseny első díjáig repítette („Sensemayá”, Nicolás Guillén versére). Miután tanulmányait Veli-Matti Puumala irányításával végezte a Sibelius Akadémián, Mäntysaari zenéjét olyan nemzetközi fesztiválokon mutatták be, mint a Musica nova Helsinki 2011, a Nordic Music Days Reykjavíkban 2016-ban és a Let the Peoples Sing Helsinkiben 2017-ben.

 

Nemrég fejezte be Éjszakai virrasztás című kórusművét, amely ebben a műfajban a második finn nyelven írt darab, és amelyet a Key Ensemble Kamarakórus 2022 áprilisában, Turku városában mutatott be.