Bartók Világverseny

Jose Gonzalez Granero

Egyesült Államok

1985. február 11.

 

Duológ

 

"A „duológ” egy nem létező szó, amely a dialógusból származik. Ebben a darabban megpróbáltam úgy kombinálni a ritmikai és dallammotívumokat, valamint a különböző textúrákat, hogy a végeredmény a hegedű és a zongora közötti harmonikus beszélgetést teremtse meg: a mű végén a melodikus és a ritmikus részek összefonódnak.

A rendelkezésre álló néhány perc alatt megpróbálok több karaktert is felvonultatni, a spanyol ihletésű motívumoktól kezdve a nagyon dallamos, kvázi romantikus stíluson át a vegyes metrumú, agresszív kifejezésmódokig.

Ez a darab kifejezetten a 2022-es Bartók Világversenyre készült."

 

Jose Gonzalez Granero spanyol-amerikai zeneszerző San Franciscóban él.

GION című darabjának nyugati parti ősbemutatóját 2022 őszén tűzi műsorra a San Franciscó-i Szimfonikus Ifjúsági Zenekar a Davies Symphony Hallban, új, szólóhegedűre írt CADENZA II című művének világpremierje pedig a New York-i Carnegie Hallban lesz.

Számos díjat nyert már zeneszerzőként, többek között „Honorary Mention” elismerést kapott a 2020-as budapesti Bartók Világversenyen, 1. díjat nyert a Villiers Nemzetközi Vonósnégyesversenyen (Egyesült Királyság), 2. díjat a Comines-Warneton Nemzetközi Zeneszerzésversenyen (Belgium), 3. díjat a Zodiac Nemzetközi Zeneszerzésversenyen (Franciaország), és megnyerte a Cum Laude Nemzetközi Zeneszerzésversenyt (Spanyolország).

Jose Granero zenéjét széles körben játsszák szólisták, együttesek és zenekarok szerte a világon, például a San Franciscó-i Szimfonikusok, a San Franciscó-i Opera, a San Franciscó-i Balett, az Académie du Festival d’Aix-en-Provence (Franciaország), a Stanford Philharmonia (USA) zenészei, a London City Orchestra (Egyesült Királyság), a University of Granada Orchestra (Spanyolország), a Musique Royale des Guides (Belgium), az Emporia Symphony Orchestra (USA), a Music in May Festival (USA), a Villiers String Quartet (Egyesült Királyság), a Ribera Vonósnégyes (Spanyolország), a Habemus Kvartett (Spanyolország), az Ensemble SF (USA), a Farallon Quintet (USA) és még sokan mások.

Jose Granero David Conténál tanult zeneszerzést a San Franciscó-i Konzervatóriumban, ellenpontozást Benjamin Boyle-nál és Philip Lassernél tanult (Juilliard School), hangszerelést Michel Merlet-nél (École Normale de Musique de Paris-Alfred Cortot) és Narcís Bonet-nél. 2018-ban elnyerte a párizsi Nadia Boulanger Európai Amerikai Zenei Szövetség zeneszerzői tanulmányi ösztöndíját, ennek keretében egyik művét bemutatták a párizsi Schola Cantorumban.