Bartók Világverseny

Jose Antonio Tolosa Almazan

Spanyolország

1996. október 15.

 

Az őrült halála

 

"A művet Georg Trakl élete és költészete ihlette, ez magyarázza e rövid darabok expresszionista esztétikáját. A kétségbeesés, a fájdalom, a félreértés, a drogok, az önpusztítás és a korai öngyilkosság jellemezte a költő életét és munkásságát, és ez hatja át e mű zenéjét is. A kemény és sötét darab, amelyben a fájdalom és a halál mindig jelen van, egy egyszerű, kíséret nélküli szólóval zárul, amely, egyfajta hattyúdalként zárul, amely ereszkedő kromatikájával a zokogástól az önpusztításig és a magányos öngyilkosságig vezeti a főszereplőt."

 

José Antonio Tolosa zenei tanulmányait a Centro Instructivo Musical de Mislatában kezdte, ahol Susanna Hovannisyantól tanult zongorázni, majd a Valenciai Konzervatóriumban folytatta María Amparo Morellnél. Később az Escola Superior de Música de Catalunyán (ESMUC) szerzett bachelor diplomát Rafael Salinas professzornál. Jelenleg zeneszerzést tanul David del Puerto és Pablo Díaz zeneszerzőktől, valamint zongora szakon tanul Josu de Solaun zongoraművésznél a Musical Arts Madridban.

 

Zongoristaként Spanyolország legfontosabb koncerthelyszínein, valamint külföldön is fellépett, gyakran saját műveket előadva.

 

Zeneszerzőként eddig 22 művet írt, szóló zongorára, zenekarra és kamaraegyüttesekre egyaránt, sokszínű egyéni kifejezésmódot fejlesztve ki. Több díjat nyert már darabjaival, köztük a 2022-es „Maestro Clavel” zeneszerzői díját.