Bartók Világverseny

Ivan Naborshchikov

Oroszország

1997. június 21.

 

Hommage à Béla Bartók

 

"Ebben a kompozícióban nagyon fontos számomra a természet és a zene kapcsolata, ahogy a körülöttünk lévő hangok és jelenségek káoszából dallamvonalak épülnek fel, amelyek aztán a beleszövődnek a kompozíció zenei szövetébe. A hegedűt és a zongorát nem a hagyományos értelemben vett standard akadémiai hangszerekként szerettem volna használni, hanem megpróbáltam az eredeti, kifejező és nagyon érzelmes hangzásukhoz visszatérni: elsősorban „beszélnek”, zajt csapnak, madarakat és természeti jelenségeket imitálnak. A sablonos és plasztikus akadémikus hangzás itt teljesen hiányzik.

A darab Bartók Béla zenéjéből vett idézeteken és kvázi-idézeteken alapul. A lassú részek közvetlenül az ő népdalfeldolgozásaihoz kapcsolódnak, a gyors rész A csodálatos mandarin című balettre és a vonósnégyesekre utal. Kompozíciómban nincsenek autentikus népi dallamok, minden felbukkanó motívum stilizálás.

Bartók Béla az egyik kedvenc zeneszerzőm, művei mindig nagy hatással vannak rám. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy a magam szerény módján kifejezhetem tiszteletemet a nagy zeneszerző előtt."

 

Ivan Naborshchikov hegedűművész és zeneszerző a Moszkvai Állami Csajkovszkij Konzervatórium hallgatója, és a Moszkvai Filharmonikusok szólistája. Nemzetközi zeneszerző versenyek díjazottja, kortárs zenei fesztiválok résztvevője. Enjott Schneider és Lera Auerbach mesterkurzusait végezte el. Többször dolgozott együtt olyan neves karmesterekkel és zenészekkel, mint Teodor Currentzis, Giovanni Antonini, Daniel Kogan. A II. Leopold Auer zeneszerző verseny győztese (Szentpétervár, 2021). Music Box című, két hegedűre írt darabját Svetlana Gurzhiy hegedűművésszel közösen rögzítették és az Oclassica kiadó jelentette meg 2021-ben, Szonáta hegedűszólóra című művét pedig a Metaclassical Records 2022-ben. Vonósnégyesét a Rebellion Quartet mutatta be Moszkvában 2022 tavaszán. Rondó hegedűre és zongorára című művét a VIII. Leopold Auer Nemzetközi Hegedű- és Vonósnégyesverseny középdöntőjének kötelező darabjává választották 2022-ben.