Bartók Világverseny

Eduard Kiprskiy

Oroszország

1986. október 26.

 

Két fantasztikus darab hegedűre és zongorára

 

"A két tételből álló mű a különböző professzionális szinten álló előadók számára készült. Az előadás során a zenészek megmutathatják ritmusérzéküket, a frazeálás és dinamikai árnyalatok érzékeltetésében való jártasságukat, ahogyan technikai tudásukat is. A mű különböző korszakok és stílusok koncertrepertoárjába illeszthető."

 

Eduard Kiprsky a Szentpétervári Rimszkij-Korszakov Állami Konzervatóriumban szerzett diplomát zongora és zeneszerzés szakon, majd az esseni Folkwang Művészeti Egyetem mesterképzésén a legmagasabb művészi fokozatot szerezte meg.

A Ciprusi Nemzetközi Verseny díjazottja zeneszerzés kategóriában (2020, 1. díj és a legjobb vokális művekért járó különdíj). Díjazott a VII. nemzetközi Alfred Schnittke és Szvjatoszlav Richter emlékére rendezett zeneszerzésversenyen (Szocsi, 2021, 3. díj vonósnégyes kategóriában). Díjazott az V. Összoroszországi Nyílt Fesztivál „Zeneszerző és zongorista” versenyén (Szentpétervár, 2021; 1. díj) és az V. Nemzetközi Alemdar Karamanov Zenei Versenyen (Kalinyingrád, 2022; nagydíj). A zongoristák, zeneszerzők és karmesterek Rahmanyinov Nemzetközi Versenyén (Moszkva, 2022) zeneszerzés kategóriában 2. díjat nyert.

Koncerteket adott a bécsi Musikvereinben, a zürichi Tonhalléban, a Funkhausban és a Kunsthistorisches Museumban (Bécs), a Mercatorhalléban (Duisburg), a Zollverein Halléban és a Colosseum Theaterben (Essen), a Philharmonie Essenben, a Theater Duisburgban, a Vereeniging Hallban (Nijmegen), a Musis Sacrum koncertteremben (Arnhem) és a Teatro Verdi Bussettóban.

Együttműködött Martin Haselböckkel, Thierry Escaich-val, Mario Brunellóval, Martin Siegharttal, Simon Estes-szel, Vladimir Fedoseyevvel, Ildar Abdrazakovval, Elena Pankratovával és Yulia Makhalinával. 2021-ben In Ensemble with a Composer címmel szerzői albuma jelent meg.

Tagja a bécsi kortárs zeneszerzők szövetségének (ÖGZM) és az Orosz Hárfa Társaságnak. A Mariinszkij Zenekar szólistája.