Bartók Világverseny

Daniel Lubin

Izrael

1999. december 18.

 

Három tétel zongorára és hegedűre

"Ez a darab egyfajta kísérlet arra, hogy a kompozíciós eszköztáramat a zongora-hegedűduó hagyományos keretei között valósítsam meg.

Az első tétel a szonátaforma egy kortárs változata: a főtémában egy ritmikus motívumot használok, amely kontrasztot képez a hagyományosan dallamos melléktémával. Ebben a tételben a ritmus, a dallam és azok egymáshoz való viszonyának eszköztárát vizsgálom, egy hagyományos forma módosított változatában.

A második tétel – amely a versenyen nem vesz részt az időtartam korlátozása miatt - egy íves szerkezetű Chaconne. Ebben harmóniai nyelvezetem feltérképezésére összpontosítottam, amely a tétel szerkezetének pilléreként szolgál.

A harmadik tétel egy szabad Scherzo. Az első tétel fő gondolatait használom benne más szemszögből, miközben a ritmikai, dallami és harmóniai ötleteket groteszkebb módon dolgozom fel. Amellett, hogy így szerkezetileg egységesítem a darabot, összefoglalom a kompozíciós folyamat során elsajátított eszköztárat is."

 

Daniel Lubin New Yorkban élő zeneszerző. Munkája során az kihívás érdekli, hogy a kortárs zenei nyelvezettel nagyfokú érzelmi reakciókat váltson ki.

Klasszikus zenei képzésben részesült, de az elektronikus zenéhez is erősen kötődik, a műfajok széles skálája inspirálja – az EDM-től a jazzen át a kortárs klasszikus zenéig. Célja, hogy e hatások izgalmas fúzióját hozza létre a koncertteremben.

Daniel Lubin jelenleg a Juilliard School zeneszerzés szakán végzi tanulmányait. Korábban Vladimir Scolniktól és Boris Pigovattól tanult, és részt vett Ioseb Bardanashvili zeneszerző több workshopján.

 

Műveinek előadásai:

- „Muabet” nagyzenekarra. 2023 (TBA) The Juilliard School.

- „Lucid Dream” vonósötösre (2022), Paul Hall, The Juilliard School.

- „Nightingale” (2021) szólózongorára és szoprán énekhangra, The Juilliard School.

- „Particles” (2020) szólózongorára, előadás egy szólózongoraesten a Yokneam kulturális központban.