Bartók Világverseny

Bjørg Lewis

Bjørg Lewis Norvégia egyik legismertebb és legkeresettebb csellistája. A Mariss Jansons vezette Oslói Filharmonikus Zenekar szólistája volt, számos zenekarral lépett fel Norvégiában, Svédországban, Finnországban és a Baltikumban. Olyan zenészekkel dolgozott együtt, mint Leif Ove Andsnes, Jean-Yves Thibaudet, Lisa Batiashvili, Truls Mørk, Steven Isserlis, Håkan Hardenberger, Martin Fröst és Lawrence Power. Bjørg Lewis nemrégiben kapott meghívást a Nash Ensemble-lal való együttműködésre, ezenkívül Antje Weithaas-szal és Aleksandar Madžarral is fellépett a szonátának szentelt, 2016-os Leedsi Nemzetközi Kamaraévad keretén belül.

 

Bjørg Lewis alapító tagja a nemzetközileg is elismert Vertavo Quartetnek, amely számos díjat kapott, köztük Norvégia rangos Grieg-díját 2005-ben. Számos koncertmeghívást kap egész Európából, Észak-Amerikából és Japánból is. Tizennégy éve telepedett le az Egyesült Királyságban, és azóta olyan fesztiválhelyszíneken lépett fel, mint Aldeburgh, Edinburgh, Bath és Cheltenham, valamint rendszeresen játszik a Wigmore Hallban.

Bjørg Lewis a zenei fesztiválok elismert kurátora. 2001 és 2015 között a norvégiai Elverum Fesztivál művészeti igazgatója volt, 2009-ben pedig férjével, Paul Lewisszal megalapította a Szentivánéji Zene elnevezésű, minden évben Chilternsben megrendezett kamarazenei fesztivált. A Vertavo Quartet 2016 szeptemberében saját fesztivált indított Norvégiában.

A Dextra Musica Alapítványnak köszönhetően jelenleg egy 1748-as Gennaro Gagliano csellón játszik, amely korábban Martin Lovettnek, az Amadeus Quartet tagjának hangszere volt.