Bartók Világverseny

MŪZA RUBACKYTĖ (LITVÁNIA)

Fotó: Christine de Lanoe
 

Mūza Rubackytė Litvániában született, jelenleg Vilnius, Párizs és Genf között osztja meg lakhelyét. A Moszkvai Állami Csajkovszkij Konzervatórium elvégzése után a leningrádi Össz-szövetségi Zongoraverseny díjazottja lett. 1981-ben elnyerte a budapesti Liszt–Bartók Nemzetközi Zongoraverseny nagydíját. 1989-ben azután Párizsba költözött, ahol megnyerte a Concours International Les Grands Maîtres Français első díját.

Rangos koncerttermek és operaházak gyakori vendége, rendszeresen fellép a chilei Santiago Operában, a londoni Wigmore Hallban, az amszterdami Concertgebouw-ban, a párizsi Bastille Operában, a Buenos Aires-i Teatro Colónban. Rangos zenekarokkal koncertezik Észak-Amerika-szerte, szívesen látott vendég Pekingben, Aucklandben, Pretoriában és minden más kontinensen.

2011-ben a Liszt-bicentenárium alkalmából rendezett Nemzetközi Liszt-év szervezőbizottsági tagja volt. 2012-ben a magyar Emberi Erőforrások Minisztériuma Pro Cultura Hungarica-díjjal tüntette ki a zeneszerző munkásságának külföldi népszerűsítéséért.

Hazájában művészi sikereit a Litván becsületrenddel (Ordinas Už nuopelnus Lietuvai), kulturális nagyköveti munkásságát számtalan más kitüntetéssel ismerték el. A Vilniusi Zongorafesztivál alapítója és zenei vezetője.

Mintegy harminclemezes diszkográfiájában a Vándorévek (Lyrinx kiadó) és a 24 prelúdium és fúga (Brilliant classics) mellett megtalálható a Beethoven, Liszt, Sosztakovics, Prokofjev, Schnittke és Saint-Saëns műveit tartalmazó Tíz zongoraversenyt és a Doron kiadó Great Lithuaninan Live Recordings (Nagyszerű litván koncertfelvételek) című sorozatának albumai. Legújabb felvételein Louis Vierne zongoradarabjait, zongoraötössel kísért dalait és op. 42-es Zongoraötösét rögzítette a Brilliant Classicsnál, Olivier Vernet társaságában Julius Reubke zongorára és orgonára írt szonátáit vette fel a Ligia gondozásában, De la Valse à l’Abîme című válogatáslemezén pedig Schubert- és Liszt-művek jelentek a Lyrinxnél.