Bartók Világverseny

EINAR STEEN-NØKLEBERG (NORVÉGIA)

Fotó: Øystein Klause
 

Einar Steen-Nøkleberg Norvégia egyik kiemelkedő zongoraművésze, folyamatos nemzetközi jelenléttel és több mint 50 kiadott lemezzel. Nicolai Dirdalnál és Hans Leygrafnál tanult. Számos díja és elismerése közül a legfontosabbak: a német Hochschulwettbewerb, a Norvég Zongoraverseny díja 1972-ből, a Norvég kritikusok díja 1975 legjobb produkciójáért (Grieg a-moll zongoraversenyének előadásáért a Bergeni Fesztiválon), az 1976-os norvégiai Év albuma-díj a norvég barokk zeneszerzők műveiből összeállított zongoraestjének felvételéért, a Lindeman-díj „Az év előadója” kategóriában 1984-ben, valamint a Grieg-díj 1985-ben (Bergenben) és 1992-ben (Oslóban). A norvég zenekultúráért végzett tevékenységének elismeréseként Norvégia királya a Szent Olaf-rend lovagjává avatta.

1975-től 1981-ig a hannoveri Staatliche Hochschule für Musikban tanított, Németország legifjabban kinevezett professzoraként. Önálló zongoraestjeivel fellépett London, Párizs, Berlin, Tokió, Moszkva, Mexikóváros, New York, Hamburg és Koppenhága koncerttermeiben, bejárta az Egyesült Államok és a volt Szovjetunió területét. Szólistaként játszott a Londoni Szimfonikus Zenekarral, a varsói Nemzeti Filharmonikus Zenekarral, a Koppenhágai Királyi Kórussal, a Kínai Filharmonikus Zenekarral, az NHK Szimfonikus Zenekarával Tokióban, továbbá az Oslói és a Bergeni Filharmonikus Zenekarokkal Norvégiában. A Londoni Szimfonikusokkal és Steen-Nøkleberggel rögzített Grieg-zongoraversenyt a BBC Saturday Review című műsora a sokat játszott darab legjobb felvételének nyilvánította.

A Naxos Recordsnál a 90-es években megjelent monumentális sorozata, Grieg összes zongoraművének 14 albumból álló kiadása nemzetközi sikert aratott. 2001-ben vette lemezre Halfdan Kjerulf zongoradarabjait a Simax Classicsnál, valamint Harald Sæverud műveinek 6 CD-ből álló gyűjteményét a Naxosnál.