Bartók Világverseny

DRÁFI KÁLMÁN (MAGYARORSZÁG)

Fotó: Felvégi Andrea
 

Dráfi Kálmán Liszt-díjas zongoraművész, habilitált egyetemi tanár 1974-ben, 19 évesen szerezte művészdiplomáját a Zeneakadémián Kadosa Pál és Bächer Mihály növendékeként. Mint friss diplomás, két évig Moszkvában, a Csajkovszkij Zeneakadémián végzett aspirantúrát annak a Bella Davidovicsnak az osztályában, aki néhány év múlva a New York-i Juilliard School of Music neves tanára lett.

1978-ban Fischer Annie ajánlására a Menton Festival de Musique vendégeként lépett fel, melyet rendszeres meghívások követtek Franciaországba. 1985-ben egy kétéves lemezszerződés Párizsba szólította, ugyanekkor Cziffra György senlisi zongoraakadémiájának vezető tanára lett.

Az Országos Filharmónia ösztöndíjasa, majd szólistája volt 1975-től két évtizeden át. Valamennyi jelentős magyarországi szimfonikus zenekarral koncertezett olyan karmesterek mellett, mint Erdélyi Miklós, Ferencsik János, Kobajasi Kenicsiró, Kórodi András, Kovács János, Lukács Ervin vagy Medveczky Ádám. Fellépett a Leningrádi Filharmonikusokkal Mariss Jansons vezényletével Leningrádban, valamint a Seiji Ozawa vezette Bostoni Filharmonikusokkal. Rendszeresen ad hangversenyt a Zeneakadémián. Hazai és nemzetközi lemezfelvételein elsősorban Liszt, Chopin és a romantikus zongorairodalom remekműveit rögzítette.

1977 óta folyamatosan tanít a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, ahol 2011 óta tanszékvezető. 1998 és 2000 között Japánban a Kobe College vendégprofesszora, illetve az ottani doktoriskola billentyűs tagozatának elindítója volt.