Bartók Világverseny & Fesztivál

Mikhail Kopelman

A megejtően gyönyörű stílusáról és tökéletes technikájáról híres hegedűművész a világ megszámlálhatatlan helyszínén lépett fel a Borodin Quartet és a Tokyo String Quartet elsőhegedűseként; az előbbi együttesnek két évtizeden át, az utóbbinak hat éven át volt tagja. Jelenleg a Kopelman Quartettet vezeti a régi orosz iskola stílusában és annak legjobb hagyományai szerint. Eközben tanít a Yale Egyetemen, a Moszkvai Konzervatórium professzoraként pedig mesterkurzusokat is tart olyan intézményekben, mint a Guildhall, a Britten-Pears Schools of Music, a hambrurgi és bécsi Hochschule, valamint számos fesztiválon Európában és az Egyesült Államokban. .  

A vonósnégyesekkel befutott karrierjét megelőzően Kopelman a Bolsoi Színház zenekarában játszott, és a Moszkvai Filharmonikusok koncertmestere volt. Több mint 15 éven át szoros kapcsolatban állt Szvjatoszlav Richterrel, számos közös koncertet adtak és több lemezt is készítettek.  Együtt dolgozott olyan művészekkel, mint Msztiszlav Rostropovics, Vlagyimir Szpivakov, Gidon Kremer, Natalia Gutman, Eliso Virsaladze, Elisabeth Leonskaya, Alicia de Larrocha, Yuri Bashmet, Christoph Eschenbach, Emanuel Ax és még sokan mások . A nevéhez fűződő kb. 40 lemezt olyan kiadók gondozták, mint a Melodia, EMI, Virgin Classics, Teldec, Philips, Nimbus, és a Wigmore Life.

Kopelman számos nemzetközi fesztiválon is fellépett, úgymint: Edinburgh, Hong Kong, Schleswig-Holstein, Firenze, Salzburg, Tours, Moscowzkva, Zurich, Prágai Tavasz, Ravinia Festival, Santa Fe, Caramoor, Norfolk, Bowdoin, és a New York-i Mostly Mozart Festival.

Mikhail Kopelman több nemzetközi veseny zsürijében is részt vett, ide tartozik többek között az Evian, Peking és az ARD Munich String Quartet Competition, ezen felül az Indianapolis, a Queen Elisabeth, a Csajkovszkij, az Enescu, a Yankelevich, és a Szpivakov nemzetközi hegedűverseny.

Az Ungváron született művész hat éves korában kezdett hegedülni, majd a Moszkvai Konzervatóriumban  Maja Glezarova and Jurij Jankelevics tanítványaként folytatta tanulmányait.  1973-ban második díjat nyert a párizsi Jacques Thibaud Nemzetközi Versenyen.  A Borodin Quartet tagjaként elnyerte a Szovjetunió Állami Díját és az Orosz Föderáció Nemzet Művésze kitüntető címet. 1995-ben megkapta a Royal Philharmonic Society Award valamint a Concertgebouw Silver Medal of Honor kitüntetéseket. 1993 óta az Egyesült Államokban él családjával, 2002-ben pedig – követve a vonósnégyes iskola gazdag orosz hagyományait – egykori moszkvai konzervatóriumi kollégáival együtt megalapította a Kopelman Quartettet. Ugyanebben az évben kapta hegedűművész-professzori kinevezését az Eastman School of Music-ban (Rochester, USA).