Bartók Világverseny

Mikhail Kopelman

A megejtően gyönyörű stílusáról és tökéletes technikájáról híres hegedűművész a világ megszámlálhatatlan helyszínén lépett fel a Borodin Quartet és a Tokyo String Quartet elsőhegedűseként; előbbi együttesnek két évtizeden át, utóbbinak hat éven át volt tagja. Jelenleg a Kopelman Quartettet vezeti a régi orosz iskola stílusában és annak legjobb hagyományai szerint. Eközben tanít a Yale Egyetemen, a Moszkvai Konzervatórium professzoraként pedig mesterkurzusokat is tart olyan intézményekben, mint a Guildhall School of Music and Drama, a Britten–Pears School for Advanced Musical Studies, a hamburgi Hochschule für Musik und Theater és a bécsi Universität für Musik und darstellende Kunst, valamint számos fesztiválon Európában és az Egyesült Államokban.

A vonósnégyesekkel befutott karrierjét megelőzően Kopelman a Bolsoj Színház zenekarában játszott, és a Moszkvai Filharmonikusok koncertmestere volt. Több mint 15 éven át szoros kapcsolatban állt Szvjatoszlav Richterrel, számos közös koncertet adtak és több lemezt is készítettek. Együtt dolgozott olyan művészekkel, mint Msztiszlav Rosztropovics, Vlagyimir Szpivakov, Gidon Kremer, Natalia Gutman, Eliso Virsaladze, Elisabeth Leonskaja, Alicia de Larrocha, Jurij Basmet, Christoph Eschenbach, Emanuel Ax és még sokan mások. A nevéhez fűződő kb. 40 lemezt olyan kiadók gondozták, mint a Melodia, EMI, Virgin Classics, Teldec, Philips, Nimbus, és a Wigmore Life.

Kopelman számos nemzetközi fesztiválon is fellépett, úgymint: Edinburgh, Hong Kong, Schleswig-Holstein, Firenze, Salzburg, Tours, Moscowzkva, Zürich, Prágai Tavasz, Ravinia, Santa Fe, Caramoor, Norfolk, Bowdoin és a New York-i Mostly Mozart Festival.

Mikhail Kopelman több nemzetközi verseny zsűrijében is részt vett, ide tartozik többek között az Evian, a Peking és az ARD Munich String Quartet Competition, valamint az Indianapolis, a Queen Elisabeth, a Csajkovszkij, az Enescu, a Yankelevich, és a Szpivakov nemzetközi hegedűverseny.

Az Ungváron született művész hatéves korában kezdett hegedülni, majd a Moszkvai Konzervatóriumban Maja Glezarova and Jurij Jankelevics tanítványaként folytatta tanulmányait. 1973-ban második díjat nyert a párizsi Jacques Thibaud Nemzetközi Versenyen. A Borodin Quartet tagjaként elnyerte a Szovjetunió Állami Díját és az Orosz Föderáció Nemzet Művésze kitüntető címet. 1995-ben megkapta a Royal Philharmonic Society Award, valamint a Concertgebouw Silver Medal of Honor kitüntetéseket. 1993 óta az Egyesült Államokban él családjával, 2002-ben pedig – követve a vonósnégyes-iskola gazdag orosz hagyományait – egykori moszkvai konzervatóriumi kollégáival együtt megalapította a Kopelman Quartettet. Ugyanebben az évben kapta hegedűművész-professzori kinevezését az Eastman School of Music-ban (Rochester, USA).