Bartók Világverseny & Fesztivál

Rolla János

Hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar alapító tagja és koncertmestere. 1957 és 1962 között a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában Zipernovszky Mária növendéke volt, 1969-ben Kovács Dénes tanítványaként szerzett diplomát a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán.

1969-ben a Magyar Rádió Hegedűversenyén III. díjat nyert. 1967-től 1974-ig tagja volt a Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekarának. A világ koncerttermeiben elsősorban kamaramuzsikusként vált híressé, partnerei között szerepelt Maurice André, Jean-Pierre Rampal, Alexander Schneider, Henryk Szeryng és Vásáry Tamás. Még zeneakadémiai hallgatóként, növendéktársaival megalapította a Liszt Ferenc Kamarazenekart, melynek koncertmestere lett.  létrehozásában, 1963 óta koncertmestere, 1979 óta művészeti vezetője az együttesnek.

Hanglemezkészítő tevékenységé t az együttes már a hatvanas években elkezdte, ennek a munkának egyik első jelentős állomása a János-passió felvétele Lehel György vezényletével. A hetvenes évek közepén kezdődtek a Liszt Ferenc Kamarazenekar nagy külföldi kikerei. Amerikában 1975-ben, Japánban 1979.ben, Ausztráliában 1982-ben koncerteztek először. A 80-as évektől már sikereket arattak a világ legfontosabb fesztiváljain. Ez idő tájt alakul ki róla az a kép, mely ma is érvényes: a kamarazenekar a professzionista igényesség mintaképe. Repertoárja Monteverditől a kortárs kompozíciókig a zeneirodalom valamennyi jelentős korszakára kiterjed. Partnere ( a teljesség igénye nélkül) Maurice André, Martha Argerich, Fischer Annie, Pierre Fournier, Frankl Péter, Heinz Holliger, Kocsis Zoltán, Yehudi Menuhin, Shlomo Mintz, Igor Oistrakh, Murray Perahia, Ránki Dezső, Sviatoslav Richter, Jean-Pierre Rampal, Mstislav Rostopovich, Schiff András, Isaac Stern, Henryk Szeryng, Vásáry Tamás, Thomas Zehetmair. A kamarazenekar hanglemezei ekkor már több cégnél készülnek: a Hungaroton mellett az Erato, a Teldec. az EMI, a Quintana és a CBS-Sony Classical jelenteti meg az együttes felvételeit. 

Rolla János művészetét 1981-ben Érdemes Művész, 1985-ben  Bartók-Pásztory-díjjal ismerték el. 1985-ben Kossuth-díjat kapott. A francia kormány 1991-ben a művészetek kategóriában a Becsületrend Lovagja címmel, 1994-ben Göncz Árpád a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével tüntette ki. 1996 augusztusa óta Sárospatak díszpolgára. 2004-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést, 2006 januárjában a Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány fődíját, 2015-ben pedig a Weiner Leó-díjat vehette át. 2011 novembere óta a Hazám-díj tulajdonosa, melyet a XXI. Század Társaság értékőrző és értékteremtő életművek elismeréséül ad.

A Zempléni Művészeti Napok alapítója. 2008-tól három éven át a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kamarazene Tanszékének vezetője, 2017 őszétől oktatója. 2010-től a Liszt Ferenc Kamarazenekar művészeti vezetője.