Bartók Világverseny & Fesztivál

Barry Shiffman

A nemzetközileg elismert hegedű- és brácsaművész, Barry Shiffman sokirányú feladatai között előadói, oktatói és szervezési tevékenységek is szerepelnek. Társalapítója volt a St. Lawrence String Quartetnek és 2010 óta dékánhelyettese és kamarazenei igazgatója a Glenn Gould Schoolnak, valamint igazgatója a Phil and Eli Taylor Performance Academy for Young Artistsnak a Royal Conservatory of Music keretén belül. A vonósnégyesnél töltött 17 év során több, mint kétezer koncertet adott világszerte, és az EMI Classics kiadóval kötött exkluzív szerződése alapján több, komoly kritikai elismerést nyert lemezt készített. Mindeközben a Stanford Egyetem alkotói ösztöndíjasa volt 1998-tól 2006-ig, és a Torontói Egyetem művészeti konzulenseként működött 1995 és 2006 között.

A Banff Centreben több tisztséget is betöltött: a zenei programok igazgatója (2006-2010), a nyári komolyzenei programok művészeti igazgatója (2010-2016) volt, 2006 óta pedig a Banff Nemzetközi Vonósnégyes Verseny operatív igazgatója. Ez idő alatt új komolyzenei előadói, zeneszerzői, popzenei és jazz programokat vezetett be, és a nevéhez fűződik a Banff Nemzetközi Vonósnégyes Verseny látványos fejlődése is. 2009-től 2017-ig operatív zenei vezetője volt a vancouveri Morning Concert Societynak.

Gyakran hívják zsűrizni is, dolgozott már a Csajkovszkij és a Montreali Hegedűversenyen, a londoni Wigmore Hall-beli, a lyoni és a genfi vonósnégyes versenyen, valamint több országos versenyen Kanadában.

2018 óta a massachusettsi Rockport Music művészeti igazgatója, és hatáskörébe tartozik minden komolyzenei program, közöttük az öthetes nyári kamarazenei fesztivál.

Tanulmányait az alábbi intézményekben folytatta: The Royal Conservatory in Toronto, University of Toronto, Utrecht Conservatory, Hartt School of Music, Juilliard School and Yale University. Nyári képzéseken vett részt többek között az alábbi intézményekben: The Banff Centre, Tanglewood és Aspen.

Kimagasló művészeti és oktatói tevékenysége elismeréseként Barry Shiffman elnyerte a Longy School Nadia Boulanger díját, és a Calgary Egyetem címzetes doktori címét.