Bartók Világverseny

Barry Shiffman

A nemzetközileg elismert hegedű- és brácsaművész, Barry Shiffman sokirányú feladatai között előadói, oktatói és szervezési tevékenységek is szerepelnek. 2010 óta a Royal Conservatory of Music két intézményénél is vezetői pozíciót tölt be: dékánhelyettese és kamarazenei igazgatója a Glenn Gould Schoolnak, valamint igazgatója a Phil and Eli Taylor Performance Academy for Young Artistsnak. Társalapítója volt a St. Lawrence String Quartetnek, a vonósnégyesnél töltött 17 év során több, mint kétezer koncertet adott világszerte, és az EMI Classics kiadóval kötött exkluzív szerződése alapján több, komoly kritikai elismerést nyert lemezt készített. Mindeközben a Stanford Egyetem alkotói ösztöndíjasa volt 1998-tól 2006-ig, és a Torontói Egyetem művészeti konzulenseként működött 1995 és 2006 között.

A Banff Centreben több tisztséget is betöltött: a zenei programok igazgatója (2006–2010), a nyári komolyzenei programok művészeti igazgatója (2010–2016) volt, 2006 óta pedig a Banff Nemzetközi Vonósnégyesverseny operatív igazgatója. Ez idő alatt új komolyzenei előadói, zeneszerzői, popzenei és jazz programokat vezetett be, és a nevéhez fűződik a Banff Nemzetközi Vonósnégyesverseny látványos fejlődése is. 2009-től 2017-ig operatív zenei vezetője volt a vancouveri Morning Concert Societynek.

Gyakran hívják zsűrizni is, dolgozott már a Csajkovszkij és a Montréali Hegedűversenyen, a londoni Wigmore Hall-beli, a lyoni és a genfi vonósnégyesversenyen, valamint több országos versenyen Kanadában.

2018 óta a massachusettsi Rockport Music művészeti igazgatója, és hatáskörébe tartozik minden komolyzenei program, közöttük az öthetes nyári kamarazenei fesztivál.

Tanulmányait a következő intézményekben folytatta: The Royal Conservatory of Music (Toronto), University of Toronto, Utrecht Conservatory, Hartt School of Music, Juilliard School és Yale University. Nyári képzéseken vett részt többek között a kanadai Banff Centre for Arts and Creativityben, Tanglewoodban és Aspenben.

Kimagasló művészeti és oktatói tevékenysége elismeréseként Barry Shiffman elnyerte a Longy School Nadia Boulanger díját, és a Calgary Egyetemtől címzetes doktori címet kapott.