Bartók Világverseny

Szokolay Ádám nyerte az idei Bartók Világversenyt

2019. szeptember 15.

A Zeneakadémia idei, ezúttal zongoristák számára rendezett Bartók Világversenyének első helyezettje a 23 éves Szokolay Ádám lett. A szeptember 15-i gálaesten a második díjat Balogh Ádám, a harmadikat pedig Peter Klimo kapta.

Díjkiosztó gálaesttel ért véget szeptember 15-én, vasárnap az idei Bartók Világverseny és Fesztivál. A rangos nemzetközi zsűri az előző napi nagyzenekari döntő után, éjszaka hozta meg a végső döntést. A nyerteseket és különdíjasokat az ünnepélyes záró gálán jelentették be, amelyen a szóló döntőig jutott versenyzők közül öten léptek fel.
 

 


Fotó: Zeneakadémia/Valuska Gábor

 

A 30 000 euróval járó első díjat Szokolay Ádám, a 20 000 eurós másodikat Balogh Ádám, a 10 000 eurós harmadikat pedig Peter Klimo kapta.

 

 


Szokolay Ádám. Fotó: Zeneakadémia/Valuska Gábor

 

 

„Kitartás, dolgozzanak tovább, és soha, de soha ne adják fel eszméiket és törekvéseiket!” – idézte néhai férje, Solti György szavait Lady Valerie Solti, a Bartók Világverseny és Fesztivál egyik fővédnöke, aki levélben üdvözölte a versenyzőket, a zsűrit, a közönséget és a szervező Zeneakadémiát. Lady Valerie a kezdetektől nagylelkű támogatója a Bartók Világverseny és Fesztivál megrendezésének.

 

 


Fotó: Zeneakadémia/Fazekas István
 
 
 
„Bízom benne, hogy a harmadik alkalommal megrendezett Bartók Világverseny és Fesztivál egy hosszú történet újabb fejezete, s hogy a periodikát folytatva jövőre zeneszerzésversenyt hirdethetünk, két év múlva pedig a vonósnégyesek legjobbjait köszönthetjük” – hangsúlyozta beszédében Dr. Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora. A verseny ötletgazdájaként kiemelte: a 2016-os emlékévben életre hívott rendezvény Bartók nevéhez és szellemiségéhez méltó, és ezt az idei zongoraverseny is bizonyította. „A nemzetközi zenei megmérettetések mezőnyéből kiemelkedő eseményként méltó arra, hogy hagyománnyá váljon” – tette hozzá a rektor.
 
 
 
Balogh Ádám. Fotó: Zeneakadémia/Fazekas István
 
 
 

A tekintélyes zsűri elnöke, Kendzsi Watanabe japán zongoraművész ismét magyarul mondott köszöntőt. Beszélt a verseny kiemelkedő színvonaláról, és arról, hogy minden versenyző képes volt magát megmutatni. Hangsúlyozta: a művészpálya végtelen, az előadóknak mindig fejleszteniük kell magukat. Tapasztalatairól szólva megjegyezte, hogy néhány versenyző túl gyorsan játszott. Mint rámutatott, „nem szabad úgy rohanni, mert akkor elveszik a zeneiség: énekelni kell, mert a zene legfontosabb eleme az ének, ott van a lélek”. Azt tanácsolta a versenyzőknek, hogy ha Bartókot játszanak, hallgassák meg a felvételeket az előadásairól, amelyeken nem csak saját műveit adta elő: izgalmasan játszik, egy hang sem merev nála.

 

 
 

Peter Klimo. Fotó: Zeneakadémia/Fazekas István
 
 
Az első három helyezett számos különdíjat is átvehetett. Szokolay Ádám fellépési lehetőséget kapott a Bartók Emlékháztól, a Bartók Rádiótól, a Győri Filharmonikusoktól, a Liszt Ferenc Kamarazenekartól, a Müpától, valamint a zsűritag Mūza Rubackytė meghívását a vilniusi zongorafesztiválra.
 
 
 
Fotó: Zeneakadémia/Fazekas István
 
 

Balogh Ádám koncertmeghívást nyert a Bartók Rádiótól a Márványterembe, a Cziffra Fesztiváltól, az Óbudai Danubia Zenekartól, a Pannon Filharmonikusoktól, a Zeneakadémiától és a zsűritag Klara Min kezdeményezésére a New York Concert Artists & Associates révén a Classical Bridge fesztiválra. Peter Klimo pedig felléphet a Nemzeti Filharmonikusokkal. Az első két helyezettnek a Papageno portál felajánlotta médiacsomagját. 

 

 
 
Fotó: Zeneakadémia/Fazekas István
 
 
A további versenyzők sorából különdíjként fellépési lehetőséget ajánlott föl a hat szóló döntős közül Alberto Greer Menjon Bohannának a Zeneakadémia, Kocsis Krisztiánnak a Concerto Budapest és a Pannon Filharmonikus Zenekar, a középdöntőbe jutott Horváth Benedeknek pedig a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara.
 

A nagyzenekari fordulót szeptember 14-én tartották a Zeneakadémia Nagytermében: Szokolay Ádám Bartók 1. zongoraversenyét, Balogh Ádám Liszt A-dúr zongoraversenyét, Peter Klimo pedig Bartók 3. zongoraversenyét játszotta a Nemzeti Filharmonikusok közreműködésével, Hamar Zsolt vezényletével. A közönség kitörő lelkesedéssel jutalmazta a három döntős fellépését, többször visszatapsolva őket.

 


Fotó: Zeneakadémia/Fazekas István

 

A verseny fordulóiban döntést hozó, világhírű tagokból álló zsűriben helyet foglalt Kendzsi Watanabe elnök mellett Dráfi Kálmán, a Zeneakadémia tanszékvezetője, Vásáry Tamás, Andrej Korobejnyikov orosz, Klara Min koreai-amerikai, Alexandre Moutouzkine orosz-amerikai, Einar Steen-Nøkleberg norvég és Mūza Rubackytė litván zongoraművész, valamint Tallián Tibor Bartók-kutató zenetörténész.

 


A Bartók Világverseny zsűrije. Fotó: Zeneakadémia/Erdős Dénes

 

 

Címkék