Bartók Világverseny & Fesztivál

Minden eddiginél több zeneszerző jelentkezett az idei versenyre

2020. augusztus 25.

„Számítottunk arra, hogy sok versenyző lehet, hiszen a koronavírus-járvány szinte mindenkit otthon tartott, és a komponisták többnyire otthon alkotnak” – mondja Fekete Gyula zeneszerző, a Zeneakadémia rektorhelyettese, a Bartók Világverseny zeneszerzés fordulóinak művészeti vezetője. „Ez a jelentős érdeklődés mégis boldogító és gyönyörű eredmény, mert visszaigazolja a Bartók Világverseny létrehozásába és népszerűsítésébe fektetett eddigi munkánkat, és megalapozza további sikerességét is” – teszi hozzá.

A napokban befejezett áttekintés szerint 59 országból 326 pályázó 348 vonósnégyest küldött be, tizenegy versenyző 2-2, négyen 3-3, egy valaki pedig 4 kompozíciót nyújtott be. A versenyzők között 273 férfi és 53 nő van, a legfiatalabb mindössze 10 éves, a legidősebb a korhatáron belül maradva 40 éves. Állampolgárság szerint a legtöbb pályázat kínai (40), mellettük előkelő helyen szerepel még az USA (30), Magyarország (23), az Egyesült Királyság (20), valamint Dél-Korea (23), de érkezett jelentkezés több latin-amerikai és ázsiai ország állampolgárától is.

Szeptember 5-ig a Fekete Gyula vezette előzsűri választja ki a 15 továbbjutó kompozíciót. A testület munkájában rajta kívül a Zeneakadémia négy további tanára vesz részt, mindannyian elismert kortárs zeneszerzők, akik pályafutásuk során számos díjat nyertek: Bella Máté, Serei Zsolt, Tornyai Péter és Vajda János.

A 15 továbbjutó közül már a nemzetközi zsűri választ díjazottakat, a grémium elnöke Eötvös Péter magyar zeneszerző-karmester, tagjai pedig Unsuk Chin, a Németországban élő dél-koreai komponista; Chaya Czernowin izraeli-amerikai zeneszerző, a Harvard Egyetem professzora; Johannes Meissl hegedűművész, kamarazenész és tanár, a European Chamber Music Academy egyik művészeti vezetője, a Bécsi Zeneakadémia rektorhelyettese; valamint Fekete Gyula a Zeneakadémia képviseletében.

A két zsűri elé a pályázók által megadott álnéven kerülnek a művek, a versenytitkárság szeptember 5. után csupán ezeket az álneveket hozza nyilvánosságra, így a megmérettetés továbbra is anonim marad.

A 10 000 euró összdíjazású verseny végeredménye a november 28-i Díjkiosztó Gálakoncerten derül ki, amelyen fiatal formációk adják majd elő a győztes műveket. A Zeneakadémia felkérését a Korossy Kvartett, a Kállai Kvartett és a Kökény Kvartett egyaránt elfogadta.

A díjazott művek közül egyes kompozíciók a Bartók Világverseny jövő évi, vonósnégyesek számára rendezendő fordulójának repertoárján is szerepelnek majd.