Bartók Világverseny

John Corigliano Oscar-díjas amerikai zeneszerző vezeti a zsűrit 2022-ben

2022. január 7.

Idén a zeneszerzők megméretésével folytatódik ismét a Bartók Világverseny, ezúttal hegedű-zongora duóra írt műveket vár a szervező Zeneakadémia. A nemzetközi zsűrit az ötszörös Grammy-díjas John Corigliano vezeti, aki A vörös hegedű (The Red Violin) című film zenéjéért Oscar-díjat is kapott. A versenyre 40 év alatti komponisták jelentkezhetnek 2022. augusztus 23-ig.

A beküldött művek közül kerül majd ki az egyik kötelező darab a Bartók Világverseny következő hangszeres fordulójára, a hegedűsök 2023-as megmérettetésére. A nyertes kompozíciók első alkalommal 2022. november 26-án, a díjkiosztó gálakoncerten hangzanak el a Zeneakadémia Solti termében.

A rangos zsűri munkájában idén is részt vesz Unsuk Chin, a Németországban élő, elismert dél-koreai komponista, valamint Fekete Gyula, a Zeneakadémia tanszékvezetője és rektorhelyettese, a forduló művészeti vezetője. Idén a grémium tagja még az orosz Kuzma Bodrov zeneszerző-zongoraművész, a moszkvai Csajkovszkij Konzervatórium tanára, számos orosz filmzene szerzője; és Baráti Kristóf Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas világhírű magyar hegedűművész, aki szintén a Zeneakadémia oktatója. A verseny összdíjazása 10 000 euró.

A részletes versenykiírást megtalálja itt. A jelentkezési laphoz kattintson ide.