Bartók Világverseny

Eötvös Péter vezeti a zsűrit a 2020-as zeneszerzői fordulóban

2020. március 5.

Idén a zeneszerzők megméretésével folytatódik a Bartók Világverseny, ezúttal vonósnégyesre írt műveket vár a Zeneakadémia. A nemzetközi zsűrit Eötvös Péter vezeti, a győztes műveket pedig három kiváló magyar kvartett játssza majd el a novemberi gálakoncerten. A versenyre 40 év alatti komponisták jelentkezhetnek, augusztus 10-ig olyan új, vonósnégyesre írt művekkel, amelyekben a művészek muzikalitásukról és magas szintű technikájukról tehetnek majd tanúbizonyságot. 

A beküldött művek közül kerül majd ki az egyik kötelező darab a Bartók Világverseny következő hangszeres fordulójára, az ifjú vonósnégyes formációk 2021-es megméretésére. A győztes alkotások november 28-án a Díjkiosztó Gálakoncerten hangzanak fel először, erre a felkérést a Korossy Kvartett, a Kállai Kvartett és a Kökény Kvartett egyaránt elfogadta.

„A vonósnégyest a kamaraműfajok legnemesebbikének tartják, minden zeneszerzőt vonz, éppen ezért a legtöbb komponál is ilyet. Nehéz műfaj, hiszen négy egyenrangú partner megszólalását kell koordinálni, de ettől csodálatos a feladat” – hangsúlyozza Fekete Gyula zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektorhelyettese, a Magyar Zeneszerzők Egyesületének elnökségi tagja, a verseny idei fordulójának művészeti vezetője.

A rangos zsűri elnöke Eötvös Péter világhírű magyar zeneszerző-karmester, tagja pedig Unsuk Chin, a Németországban élő, elismert dél-koreai komponista; Chaya Czernowin izraeli-amerikai zeneszerző, a Harvard professzora; Johannes Meissl neves hegedűművész, kamarazenész és tanár, a European Chamber Music Academy egyik művészeti vezetője, a Bécsi Zeneakadémia rektorhelyettese, valamint Fekete Gyula. A verseny összdíjazása 10 000 euró.

A Világverseny sajátossága, hogy a Bartók életmű legjellemzőbb vonulataira: a hegedűre, a zongorára és a kamarazenére, valamint a zeneszerzésre épülve teljesedik ki az egymást követő években. Bartók Béla születésének 135. évfordulóján, 2017-ben vette kezdetét a hegedűsök megméretésével. A hangszeres versenyek közötti, páros években a Zeneakadémia zeneszerzőversenyt rendez, és az itt díjazott művek közül választja ki a zsűri azt, amelyik bekerül a következő hangszeres verseny repertoárjába.