Bartók Világverseny

„Bartókra rá kell érezni”

2019. szeptember 18.

Amerikában született és él, de tökéletesen beszél magyarul, Bartók zenéjéhez pedig kezdettől vonzódik. Peter Klimo Bartók 3. zongoraversenyével lép színpadra a Bartók Világverseny nagyzenekari döntőjében.

Los Angelesben él, de a szülei magyarok. Mit jelentett az Ön számára a verseny előtt Bartók?

Korábban is szerettem Bartókot, a minden darabján átütő magyarságát. Igaz, hogy nem Magyarországon nőttem fel, de az ereimben magyar vér csörgedezik, ami, úgy gondolom, minden tanult viszonyulásnál erősebb. Bartókra rá kell érezni, és ez talán nem is tanulható.

 

Fotó: Zeneakadémia/Valuska Gábor
 

 

Emlékszik az első, meghatározó, Bartókhoz köthető zenei élményére?

Kilencévesen kezdtem zongorázni, és eleinte Liszt zenei világa szólított meg leginkább. A Magyar rapszódiák lelkülete, dallamvilága. Innen egyenes út vezetett Bartókhoz, először a Román népi táncokat fedeztem fel.

 

Mi kell a Bartók-művek belső logikájának feltárásához, megértéséhez?

A magyar nyelv ismerete nagyon fontos. Talán nem is akad olyan darab, amelyben ne köszönne vissza a magyar nyelv hanglejtése, ritmusa. A magyar kultúra DNS-e egyszerűen benne van Bartók zenéjében. Van egy kedves kínai brácsás barátom, akit gyakran kísértem, és szerette volna megtanulni a Brácsaversenyt. Hozzám küldte a tanár, hogy vezessem be a magyar nyelv alapjaiba. Mint mondta, a magyarban – egy kínai számára szokatlan módon – a hangsúlyok a szó, a mondat elején vannak, és amíg erre nem érez rá, a gyakorlás sem halad előre.

 


Fotó: Zeneakadémia/Valuska Gábor

 

 

Mi volt a leghasznosabb tanács eddigi pályafutása során azzal kapcsolatban, hogyan is kell Bartókot játszani zongorán?

Technikai apróságok jutnak az eszembe. Bartók zenéje sokszor durvának, keménynek tűnhet, de nem szabad erőből odavágni soha. Akkor fog megszólalni, ha minden hang kidolgozott és tiszta. A címében erőt, durvaságot sugárzó Allegro Barbarónak például nem is ő adott nevet. A közönség illette barbár jelzővel a hangzásvilágát, Bartók pedig kapott rajta.

 

Mennyire népszerű manapság Amerikában Bartók?

Szerencsés helyzetben vagyok, mert a Yale School of Musicon Frankl Péternél, a Texas Christian Universityn Ungár Tamásnál tanulhattam, tehát magyar mestereim voltak, akik bevezettek Bartók világába. Mivel zongorista versenyeken Amerikában is gyakran választják, népszerűnek gondolom.

 

Fotó: Zeneakadémia/Valuska Gábor

 

Van-e kedvenc Bartók műve?

Most a 2. zongoraverseny foglalkoztat. Még csak ismerkedem vele, de nagy álmom zenekarral eljátszani.

 

Muray-Klementisz Réka