Bartók Világverseny

Bartók és a zongora: Nemzetközi szimpózium a Zenetudományi Intézetben

2019. szeptember 12.

A Zeneakadémia Bartók Világversenyéhez kapcsolódva ismét angol nyelvű, nemzetközi konferenciát szervez a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézete szeptember 14-én, szombaton 9 órától. Ezúttal a zongora a téma, és a szimpóziumon bemutatják az intézmény gondozásában megjelenő Bartók-művek kritikai összkiadásának idei első kötetét is.

Bartók Béla legközvetlenebb kifejezőeszköze, kísérletezésének legfőbb médiuma a zongora volt. Pályáját zongoravirtuózként kezdte, ha utóbb modern zeneszerzői törekvései, s különösen a népzenegyűjtés és az ehhez kapcsolódó tudományos munka ettől el is távolította. Életművében – a 20. század nagy zenei újítói között egyedülálló módon – mégis mindvégig kiemelkedő maradt a zongoraművek (zongoraversenyek, szóló darabok, pedagógiai művek) jelentősége.

 

 Bartók Waldbauer Imrével a Zeneakadémia színpadán 1934.,
Kálmán Kata felvétele. Forrás: Bartók Archívum
 

A Zenetudományi Intézet Bartók-termében megrendezendő szimpózium (programja ide kattintva olvasható), amelyen több neves magyar és külföldi szaktekintély tart előadást, a verseny szelleméhez igazodva bemutatkozási lehetőséget biztosít fiatal kutatóknak is. A meghívott előadók között van Malcolm Gillies (Ausztrália/Egyesült Királyság – Bartók és a virtuozitás témájáról), Richard Taruskin (Egyesült Államok, a Magyar Tudományos Akadémia tiszteleti tagja – Bartók I. zongoraversenyéről). A fiatal kutatók között friss doktorok, zenetudományi és zeneművészeti doktori hallgatók, magyar, szlovák, spanyol, amerikai zenetörténészek és zongoraművészek adnak elő változatos témákról, amelyek egyaránt érintik Bartók szóló zongora- és versenyműveit, más szerzők kompozícióiból készített koncertátdolgozásait, valamint klasszikus mesterművekből megjelentetett közreadásait.

A Bartók Archívum legfontosabb tudományos vállalkozása Bartók Béla zeneműveinek kritikai összkiadása: a hosszabb ideje készülő, 2016 óta az Editio Musica Budapest és a müncheni Henle Kiadó közös vállalkozásaként megjelenő sorozatot 48 monumentális kötetre tervezik. Ennek részeként idén elsőként a zeneszerző 1914 és 1920 között komponált zongoraművei (köztük olyan jól ismert kompozíciók, mint a Román népi táncok, a Zongoraszvit, a Tizenöt magyar parasztdal és az Improvizációk) jelentek meg Somfai László, a Bartók Archívum nyugalmazott vezetője, a sorozat alapító szerkesztője gondozásában és tudományos kísérőtanulmányaival. A kompozíciók keletkezését és forrásait ilyen részletességgel első ízben feltáró kötet megjelenéséhez kapcsolódik a szimpózium befejezése: a közreadó ismertetője, illetve Rohmann Imre zongoraművész, a salzburgi Mozarteum tanára előadása a kötetben szereplő művekről.

A „Bartók és a zongora” címmel rendezett konferencia ismét a Bartók Világverseny tematikájához kapcsolódik, hasonlóan a két évvel ezelőtti hegedűverseny alkalmából megrendezett „Bartók és a hegedű” szimpóziumhoz.