Bartók Világverseny

Az eddigi legszínesebb nemzetközi mezőny alakult ki a vonósnégyesek versenyére

2021. június 17.

A világjárvány nehezítette körülmények között is 33 együttes küldte be a nevezésként előírt videóit a verseny honlapjának online felületén, ami messze felülmúlta várakozásainkat. A jelentkezők között két magyar kvartett van. A rendkívül széles nemzetközi mezőnyben 19 országból érkezett nevezés, a formációk tagjai összesen 31 országot képviselnek.

A versenytitkárság székhelyük szerint tartja nyilván a jelentkező együtteseket, eszerint többségük európai: svájciak, olaszok, franciák, britek, oroszok és németek vannak a legnagyobb számban, de jelentkezett négy kvartett az Amerikai Egyesült Államokból, kettő Kína szárazföldi részéről és egy Hongkongból, egy Kanadából, kettő Koreából valamint egy Japánból. Jól érzékelteti a jelentkezők sokszínű palettáját, hogy egy Bécsben alakult kvartettet például egy angol, egy holland, egy magyar és egy olasz zenész alkot, egy spanyol székhelyű másik együttesben 2 spanyol, egy litván és egy bolgár-török muzsikus játszik együtt.

A széleskörű érdeklődés a verseny nemzetközi kampányának sikerét bizonyítja: nemcsak online hirdetésekkel tettük ismertté a meghirdetett versenyt a világban, de felvettük a kapcsolatot a szakmai szervezetekkel, valamint az öt kontinens összes minden olyan művészeti egyetemével, amelyen kamarazenei képzés folyik.

A videós jelentkezéseket 10 nap alatt bírálja el a Zeneakadémia előzsűrije, amelyet a Kossuth díjas Keller András hegedűművész-karmester vezet. Június 25-ig értesítjük azokat, akik bekerülnek az október 25-én kezdődő élő fordulókba. A díjátadó Gálakoncert október 31-én lesz a Zeneakadémia Solti termében.

A közönség a járványhelyzettől függően várhatóan élőben is megtekintheti a 24 000 euró összdíjazású versenyt, de minden forduló magas minőségű online közvetítésben is elérhető majd világszerte.