Bartók Világverseny

A Bartók Világverseny is tagja lett a Nemzetközi Zenei Versenyek Világszövetségének

2022. június 30.

Megtartotta közgyűlését a WFIMC, a Nemzetközi Zenei Versenyek Világszövetsége, amelyen taggá választották a Zeneakadémia hatéves ciklusokban megvalósuló versenyét, és méltatták annak magas színvonalát is.

A pandémia miatt 2019 óta először tartotta élőben közgyűlését a Nemzetközi Zenei Versenyek Világszövetsége (World Federation of International Music Competitions – WFIMC), amelynek több mint száztíz kiemelkedő megmérettetés a tagja.

A Zeneakadémia rendezvényei közül a Bartók verseny immár a második, amely bekerült e körbe, az intézmény Marton Éva Nemzetközi Énekversenyét 2019-ben választotta meg a testület közgyűlése.

Az 1957-ben létrejött, genfi székhelyű WFIMC tagja például a salzburgi Mozart verseny, a bécsi Fritz Kreisler hegedűverseny és Beethoven zongoraverseny, a helsinki Sibelius hegedűverseny, a varsói Chopin zongoraverseny, a brüsszeli Erzsébet királyné verseny, a texasi Van Cliburn zongoraverseny, a párizsi Long-Thibaud verseny, a pármai Arturo Toscanini karmesterverseny és az utrechti Liszt zongoraverseny.

Csonka András, a Zeneakadémia programigazgatója, az intézmény két nemzetközi versenyének projektvezetője vett részt a lengyelországi Bydgoszcz-ban tartott közgyűlésen. Mint hangsúlyozta, a WFIMC abban is kiemelkedik a hasonló szervezetek közül, hogy nagy hangsúlyt fektet a szakmai kérdések megvitatására és valódi megoldások keresésére.

Csonka András kiemelte: a közgyűlésen méltatták a Zeneakadémia Bartók Világversenyének az elindulása óta eltelt 5 év alatt nyújtott teljesítményét, azt, hogy nemzetközi színtéren is láthatóvá vált, valamint hogy a budapesti intézmény magas színvonalon rendezi meg évről évre ezt a megmérettetést.

Beszélt arról is, hogy az eseményen többek közt megvitatták a versenyzők országának kérdéskörét is, tehát azt, hogy egy adott államban született, majd egy másodikban évekig tanuló, jelenleg pedig egy harmadikban élő és dolgozó, ott tartózkodási engedéllyel rendelkező illetőt hogyan tartsanak nyilván és miként hivatkozzanak rá publikációkban. A felvetésre, amely a versenyeken igen gyakori körülményre mutatott rá, még keresik a választ.