Bartók Világverseny

31 országból 96 zeneszerző jelentkezett az idei Bartók Világversenyre

2022. augusztus 26.

A pályázók összesen 98 hegedű-zongora duót adtak be, a helyezésekről rangos nemzetközi zsűri dönt, amelynek elnöke John Corigliano világhírű, Oscar-díjas amerikai komponista.

A Bartók Világverseny idei, 10 000 euró összdíjazású zeneszerző fordulójára 40 év alatti komponisták jelentkezhettek 2022. augusztus 23-ig. A beküldött művek közül kerül majd ki az egyik kötelező darab a Bartók Világverseny következő hangszeres fordulójára, a hegedűsök 2023-as megmérettetésére. A nyertes kompozíciók első alkalommal 2022. november 26-án, a nagyközönség számára is nyitott díjkiosztó gálakoncerten hangzanak majd el a Zeneakadémia Solti termében.

Az Egyesült Államokból érkezett a legtöbb pályamű, összesen 11, Magyarországról pedig 9.  A jelentkezők között több orosz, kínai, koreai, görög, olasz, mexikói, argentin, francia alkotó is megtalálható, de érkezett pályázat a visegrádi régióból, valamint mások mellett izraeli, japán, ausztrál, örmény, iráni, kazah és ukrán állampolgároktól is. Érdekesség, hogy két pályázó 2 - 2 művet is beküldött, illetve hogy a verseny történetében először érkezett kompozíció venezuelai zeneszerzőtől.

Az előválogató testületben Fekete Gyula, a Zeneakadémia tanszékvezetője és rektorhelyettese, a zeneszerző fordulók művészeti vezetője mellett az intézmény neves tanárai ülnek. Az általuk továbbjuttatott művekről rangos nemzetközi zsűri dönt majd, amelynek elnöke a világhírű amerikai zeneszerző, John Corigliano, tagja pedig Unsuk Chin, Németországban élő, elismert dél-koreai komponista, a Harvard Egyetem professzora, az orosz Kuzma Bodrov zeneszerző-zongoraművész, a moszkvai Gnyeszin Akadémia és Csajkovszkij Konzervatórium tanára, Fekete Gyula, valamint Baráti Kristóf világhírű magyar hegedűművész, a Zeneakadémia tanszékvezetője.

A Világverseny sajátossága, hogy a Bartók életmű legjellemzőbb vonulataira: a hegedűre, a zongorára és a kamarazenére, valamint a zeneszerzésre épülve teljesedik ki az egymást követő években. 2017-ben vette kezdetét a hegedűsök megmérettetésével. A hangszeres versenyek közötti, páros években a Zeneakadémia zeneszerzőversenyt rendez, és az itt díjazott művek közül választja ki a zsűri azt, amelyik bekerül a következő hangszeres verseny repertoárjába.