Bartók Világverseny

16 szerzeményt juttatott tovább az előzsűri

2024. október 10.

Az ezúttal ismét zeneszerzőknek kiírt, 10 000 euró összdíjazású megmérettetés előzsűrije 16 munkát, köztük egy magyar darabot juttatott tovább a nemzetközi zsűri elé, amelynek elnöke Thomas Adès világhírű brit komponista.

Számos,  hangszertechnikailag kiválóan megírt darab érkezett, amelyek ugyanakkor eltérő stílusúak, többféle komponálási technikával – emelte ki az előzsűrizést vezető Fekete Gyula zeneszerző, a Zeneakadémia tanszékvezetője és rektorhelyettese, a verseny zeneszerzői fordulójának művészeti vezetője. Az előzsűri tagjai voltak még rajta kívül Bella Máté, Kecskés D. Balázs és Tornyai Péter zeneszerzők, valamint Kis Péter zongoraművész, mindnyájan a Zeneakadémia oktatói. Az előzsűri a beérkezett pályaművek kottáját és a hozzájuk tartozó hangzó anyagot, illetve a rövid műbemutatást anonimizálva, egy elektronikus linken keresztül kapta meg.

Az augusztusi határidőre 37 országból 155 pályamű érkezett. Egy pályázó több munkát is beadhatott, így hárman indultak két-két kompozícióval, egyvalaki pedig néggyel. A jelentkezők közül 25 nő és 123 férfi, a legfiatalabb pedig 10 éves. A legtöbben Koreából, Kínából és Oroszországból jelentkeztek.

A díjazott műveket a Zeneakadémia Solti termében rendezett Gálakoncerten mutatják be 2024. november 23-án, amelyen Balog József zongoraművész működik közre, aki Bartók-darabokat is előad. Az eseményre díjtalan belépő igényelhető legkorábban egy hónappal előtte.

A díjnyertes vagy elismerésben részesített kompozíciók közül egy vagy két kiválasztott alkotás bekerül a 2025-ös, zongoristáknak rendezendő Bartók Világverseny repertoárjába. Az első díjjal a magyar állam támogatásának köszönhetően 5000 euró jár, a másodikkal 3000, a harmadikkal pedig 2000 euró.