Bartók Világverseny

16 ország hegedűseivel indult az idei Bartók Világverseny

2023. szeptember 3.

A résztvevők fellépési sorrendjének meghatározását követően szeptember 3-án az elődöntőkkel indul, és 10-én a díjkiosztó gálaesttel ér véget a Zeneakadémia 2023-as, hegedűsöknek meghirdetett, 46 ezer euró összdíjazású Bartók Világversenye, amelyen 16 ország 32 fiatal tehetségével találkozhat a nagyközönség.

A szombati sorsoláson a Zeneakadémia versenyeinek hagyománya szerint a legfiatalabb induló, a tizenöt éves Kelemen Gáspár húzta ki az első fellépő sorszámát, aki a kínai Zhang Xunyue lesz. A többiek betűrendben követik majd, és ez a sorrend az egész verseny alatt érvényes marad. A versenyzők között lesz 7 japán, 3-3 magyar és orosz, 2-2 koreai, cseh, spanyol, olasz, brit és kínai, valamint egy-egy román, török, svéd, német, moldovai, francia és egyesült államokbeli állampolgár.

 

„A világ egyik vezető zenei egyetemeként legfontosabb küldetésünk a tehetségek kibontakoztatása, Bartók alma matereként pedig az ő örökségének gondozása” – fogalmazott Dr. Vigh Andrea rektor megnyitó beszédében. Emlékeztetett rá, hogy a hatéves ciklusokban megvalósuló nemzetközi verseny egymásba kapcsolódó megmérettetésekből áll a hangszeresek és a zeneszerzők váltakozásával, és köszönetet mondott a magyar államnak a megvalósításhoz nyújtott támogatásáért.

„Magyarország számos kitűnő muzsikust adott a világnak. Öröm és megtiszteltetés a Zeneakadémián lenni, amely a magyar zeneművészet központja” – mondta köszöntőjében Daniel Phillips amerikai hegedűművész, a nemzetközi zsűri elnöke, a New York-i The Juilliard School oktatója. Arra biztatta a versenyzőket, hogy ne a zsűrinek akarjanak megfelelni, hanem zenéljenek, és a testület egy csodálatos, egész héten át tartó koncertfolyamra készül.

A megmérettetés nyitott a közönség előtt: az elő- és középdöntők ingyenesen megtekinthetők, a döntőkre és a díjkiosztó gálakoncertre pedig kedvező árú belépők vásárolhatók a Zeneakadémia honlapján és jegypénztárában, illetve ide kattintva:

1. zenekari döntő, szeptember 9., 15:00

2. zenekari döntő, szeptember 9., 19:00

Gálakoncert, szeptember 10., 19:30