Bartók Világverseny

12 kvartettet várunk a vonósnégyes versenyre

2021. október 21.

Október 25-én délután ötkor az ünnepélyes sorszámhúzással indul a Bartók Világverseny és Fesztivál 2021-es, vonósnégyeseknek meghirdetett versenye. A Zeneakadémia nemzetközi versenyeinek hagyományai szerint ekkor derül ki, melyik együttes lesz az első fellépő az október 26-án kezdődő elődöntőkben.

A megmérettetésre a 2021. június 15-i határidőig 33 együttes jelentkezett a világ minden tájáról. A Zeneakadémia előzsűrije a beküldött videók alapján úgy döntött, hogy 15 vonósnégyest enged tovább az élő fordulókba. Végül a járványhelyzet miatt három együttes jelezte, hogy nem tudnak Budapestre jönni, így az elődöntőben tizenkét kvartett vesz részt. A bécsi illetőségű Chaos String Quartet, az Izraelből, Koreából–Kanadából, Saint Luciából és az USA-ból származó tagokból álló, az Indianai Egyetemen létrehozott Dior Quartet, a négy kínai muzsikus alapította Duke String Quartet, a japán tagokból álló Integra Quartet, a salzburgi Mozarteum növendékei által létrehozott, Bécsben működő Javus Quartet, a magyar, zeneakadémista tehetségekből álló Korossy Quartet,  a Zürichi Zeneművészeti Főiskola négy növendéke alapította Modulor String Quartet, a koppenhágai székhelyű, a Dán Királyi Zeneakadémián tanuló tagokból álló Novo Quartet, a dél-koreai Risus Quartet, a belgiumi Sonoro Quartet, a New York-i The Juilliard School egykori és jelenlegi diákjai alapította Unison Quartet, valamint a több országból származó, jelenleg észak-rajna-vesztfáliai bázisú Velvet Quartet.

Az elődöntők és a középdöntők ingyenesen látogathatók. Jegyek a döntőre és a gálára itt kaphatók.  

A Zeneakadémia élőben közvetíti az eseményt honlapjánYoutube-csatornáján, valamint a verseny honlapján, Facebook-oldalán és Youtube csatornáján is.