Bartók Világverseny

A Bartók Világverseny és Fesztivál közreműködői

A kamarazenekari döntő zenekara és karmestere

Liszt Ferenc Kamarazenekar

A mára világhírnévnek örvendő zenekart 1963-ban alapították a Zeneakadémia akkori végzős diákjai. Több mint fél évszázados működésük során a világ ötven országába jutottak el, felléptek többek közt a New York-i Carnegie Hallban, a tokiói Suntory Hallban, a sydney-i Operaházban, és a párizsi Théatre de la Ville-ben. Kiemelkedő munkájukat számos elismeréssel jutalmazták, például 2001-ben a Hungaroton díjat érdemelték ki.

 

 


Ménesi Gergely

A Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarának karmestere 1997-ben kitüntetéssel végezte el az egyetem karmester szakát. Egy évvel később második helyezést szerzett a IX. Ferencsik János Nemzetközi Karmesterversenyen. Mint az egyetemi zenekar vezetője, fellépett többek közt Katowicében és az Európai Zeneakadémiák Szövetségének gálahangversenyén. A Zeneakadémia mellett a győri Széchenyi István Egyetem Zenekarának és a Zuglói Filharmóniának is karmestere.

 A nagyzenekari döntő és a gálakoncert zenekara

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara

Hazánk nagy múltú zenei együttese már az 1930-as évektől kezdve formálódott, ám hivatalos bemutatkozásuk csak 1943. október 7-én történt meg Dohnányi Ernő, a zenekar alapítójának vezényletével. Az együttes hetven éves fennállása alatt számtalan hangversenykörúton vett részt, például Nagy-Britanniában, Észak-Amerikában, Japánban és Tajvanon. Rengeteg világhírű karmester és szólista lépett közös színpadra velük, így Kobajasi Kenicsiro, Claudio Abbado, Solti György, David Ojsztrah, vagy Lamberto Gardelli. A hangversenyeiken túl a zenekar a szinte teljes szimfonikus, opera és oratorikus repertoár rádiós-, televíziós- és lemezfelvételeivel vívta ki rangját a nagyzenekarok élmezőnyében. A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara rendszeresen közreműködik nemzetközi zenei versenyek döntőjén és gálakoncertjén. Jelenlegi állandó karmestere Kovács János, tiszteletbeli főzeneigazgatója és tanácsadója Vásáry Tamás.

A nagyzenekari döntő és a gálakoncert karmestere

Kovács János

Az 1951-ben született karmester a Zeneakadémián szerezte meg diplomáját Kórodi András és Simon Albert tanítványaként 1973-ban. A főiskola után rögtön a Magyar Állami Operaházhoz szerződött először korrepetitorként, majd 1976-tól karmesterként. 1979–1981 között három alkalommal a Bayreuthi Ünnepi Játékok zenei asszisztense volt. 1987–1990 között az Operaház vezető karmestere, emellett két nagy budapesti zenekar, a Budapesti Fesztiválzenekar, és 2001-től a Budapesti Filharmóniai Társaság vendégkarmestereként működött. Rendszeresen vezényel külföldön, első karmestere volt a Szlovén Filharmonikusoknak, 1992-től pedig a Tokiói Filharmonikusok vendégkarmestere. 2014 óta vezetője a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának. Széles körű munkásságáért 1984-ben Liszt Ferenc-, 2001-ben Kossuth-, 2006-ban pedig Bartók–Pásztory-díjjal is kitüntették.
 


Zongorakísérők

Dani Imre

Dani Imre zongoraművész már a Zeneakadémián töltött tanulóévei alatt kiemelkedett eredményeivel: 2011-ben elnyerte a Yamaha ösztöndíjat, 2014-ben pedig első helyezettként végzett a 21. Johannes Brahms Nemzetközi Versenyen. Ugyanebben az évben négy hallgatótársával megalakította a Weiner Ensemble kamarazenei formációt, mely szokatlan hangszerelésével, és különleges műsorválasztásaival hívta fel magára a figyelmet: a 2016 augusztusában megrendezett Orlando Nemzetközi Kamarazenei Versenyen harmadik helyezést ért el. Dani Imre 2015-ben fejezte be mesterképzését, sikerei azóta is gyarapodnak, hiszen 2016-ban első díjat nyert a XXVI. Nemzetközi Chopin Versenyen.

 

 

Granik Anna

1977-ben született Zágrábban. Alig tizenegy évesen  első helyezést ért el az V. Jugoszláv Országos Versenyen, s ugyanebben az évben felvételt nyert a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Előkészítő Tagozatára, ahol Esztó Zsuzsa, később pedig Baranyay László lett a tanára. Részt vett Rév Lívia, Rudolf Kehrer, Vladimir Babadzan, Eugen Indjic, Fenyves Lóránd és Dora Schwartzberg mesterkurzusain. Rendszeresen ad koncerteket Magyarországon és Európában.

 


 

 

Homor Zsuzsanna

2000-ben szerzett zongoraművészi diplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, majd 2008-ban elnyerte a DLA fokozatot. Jelenleg docensként dolgozik az intézmény Vonós Tanszékén. Sikeresen szerepelt számos hazai és nemzetközi zenei versenyen, kurzuson és fesztiválon; 1998-ban a Földes Andor zongoraverseny első helyezettje, 1999-ben elnyerte a Prag-Wien-Budapest Fesztivál Bartók-díját. 2002-ben és 2003-ban „Fischer Annie” zenei előadóművészi ösztöndíjjal tüntették ki. Számos alkalommal vendégszerepelt Európában, ill. az Egyesült Államokban és Hong Kongban. Nemzetközi versenyek és kurzusok meghívott kísérője itthon és külföldön egyaránt. Repertoárján gazdag választékkal szerepelnek a zongora- mellett a kamarairodalom jelentős művei a klasszikusoktól a kortárs szerzők műveinek tolmácsolásáig. Első hanglemeze 2005-ben jelent meg a Hungaroton kiadónál.Kovalszki Mária

Már tízévesen felvételt nyert a Zeneakadémiára, tanulmányait Máthé Klára és Baranyay László irányításával végezte. Tanulmányai során számos mesterkurzuson vett részt, többek között Vásáry Tamásnál, Dmitrij Baskirovnál vagy Schiff Andrásnál. 1989-ben első díjat nyert a budapesti Weiner Leó Országos Kamarazenei Versenyen. Repertoárja a barokktól a kortárs zenéig terjed különös tekintettel a kamarazene-irodalomra. 1989 óta Alma Materében, a vonós tanszakon neves hegedű- és csellótanárok mellett dolgozik. Számos hangversenyt ad Európában, az Egyesült Államokban és Japánban is, rangos fesztiválok állandó vendége.

 


 

Mali Emese

2004-ben diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Nádor György és Gulyás Márta növendékeként. A salzburgi Mozarteumban Rohmann Imre osztályában tanult. 2011-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen megszerezte a DLA fokozatot. Szólistaként Magyarországon és külföldön egyaránt gyakran lép fel. Rendszeresen dolgozik együtt Keller Andrással és a Concerto Budapest-tel, Rácz Zoltánnal és az UMZE kamaraegyüttessel, valamint a Budapesti Fesztiválzenekar kamarazenei produkcióiban is szerepel. 2010 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem korrepetitora, valamint visszatérő zongoristája a sioni Varga Tibor Nyári Akadémia és az angliai International Musicians’ Seminar Prussia Cove mesterkurzusainak, olyan művészek partnereként, mint Natalia Gutman, Ivry Gitlis vagy Michael Collins.