Bartók Világverseny

Yayoi Toda

Yayoi Todát Japán egyik vezető hegedűművészeként tartják számon, amióta 1993-ban megnyerte az Erzsébet Királynő Nemzetközi Zenei Versenyt. A művésznő szenvedélyes előadásmódjával nyűgözi le a közönséget, amelyet elsősorban intenzív koncentrációs képességének köszönhet. 

Yayoi Toda négyéves korában kezdte hegedűtanulmányait, és azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy 1985-ben első díjat nyert az 54. Japán Zenei Versenyen. A Toho Gakuen Főiskola zenei tanszékének legjobb diákjaként végzett, majd 1992-ben Európába utazott, hogy az amszterdami Sweelinck Zeneakadémián folytassa tanulmányait. Olyan neves tanárok képezték, mint Eto Toshiya, Herman Krebbers, Charles-André Linale és Dorothy Delay.

Nemcsak számos japán zenekarral lépett fel, hanem többek között a New York-i Kamarazenekarral, a Moszkvai Filharmonikusokkal, a Prágai Kamarazenekarral, a Hague Residentie Orchestrával, a Svéd Rádió Szimfonikus Zenekarával, a Bonni Beethovenhalle Zenekarával, az Észak-Hollandiai Filharmonikusokkal, a St. Martin-in-the-Fields Akadémiával, a Londoni Filharmonikusokkal, a Bergamói Kamarazenekarral és a Deutsche Kammerphilharmonie Brémával. Emellett olyan művészekkel dolgozott együtt, mint Seiji Ozawa, Yuri Simonov, Shlomo Mintz, Jean-Jacques Kantorow, Alexander Schneider, Stanislav Bunin, Jean Fournet, Gary Bertini, Martha Argerich, Frank Braley, Abdel Rahman El Bacha és Gérard Caussé.

1994-ben Yayoi Toda megkapta a 4. Idemitsu Music Awardot. 1995-ben az amszterdami Concertgebouwban előadta Tristan Keuris (1946-1996) holland zeneszerző 2. hegedűversenyét, a művész kifejezetten neki írt. 1996-ban Delay-ösztöndíjat nyert, így egy évig a Juilliard Schoolban tanulhatott, és megnyerte a Young Concert Artists International Auditiont. Egy évvel később nagy sikerrel debütált New Yorkban. 1999-ben a Carnegie Hallban "Yayoi and Friends" címmel kamarazenei koncertet rendezett.

2009-ben kibővítette karrierjét Ázsiában: kamarazenei koncerteket adott, együttműködött a sanghaji Wuhan Szimfonikus Zenekarral, és részt vett a dél-koreai Jeju Fesztiválon. A következő évben, miután Hollandiában és Spanyolországban mesterkurzusokat tartott, Japánban turnézott duóban Valerij Afanaszjev zongoraművésszel. Mivel a 2013-as év volt a debütálása óta eltelt 20. évforduló, kamarazenekari koncerteken és szólóesteken lépett fel Tokióban, Oszakában, Kobéban és Fukuiban. 2017-ben meghívást kapott Akiko Suwanai NIPPON Nemzetközi Zenei Fesztiváljára, 2018-ban pedig Ryusuke Numajirivel adott nagy sikerű előadást a Biwako Hall Omi Tavaszi Klasszikus Fesztiválján. A tokiói Tavaszi Fesztivál rendszeres résztvevője.

2019 augusztusában Tomoko Miyamoto orgonaművésszel a Ferris Egyetem emeritus professzorával Boston és környéke nagyobb templomaiban lépett fel. turnézott.