Bartók Világverseny

Versenyszabályok 2023

1. A verseny felépítése

a.) Videós előválogató

b.) Elődöntő

c.) Középdöntő

d.) Döntő

A videós elődöntő nem nyilvános, a verseny többi fordulója nyilvánosan zajlik.

A fordulók választható repertoárja a verseny honlapján olvasható,

 

2. A verseny menete

Videós előválogató:

Csak jó minőségű, aktuális – 2023. január 1-nél nem korábban készült – felvételt áll módunkban elfogadni. A hangfelvételen beküldött előadásokat nem vesszük figyelembe. A műveket egy-egy megszakítás nélküli, vágatlan felvételen kell bemutatni, a versenyző és zongorakísérője kezének és a hangszernek (billentyűzetnek) végig látszania kell. Az előselejtezőben felvett Bach darab újra játszható az élő fordulókban is.

Elődöntő és középdöntő:

Az elődöntő műsora megközelítőleg 20 perc, a középdöntőé 40 perc lehet. Mindkét forduló darabjait zongorakísérettel - a szólódarabokat természetesen anélkül - kell előadni. A szervezők mindenki számára biztosítanak zongorakísérőt a verseny során, de saját kísérő közreműködése is elfogadott. Minden versenyzőnek ugyanannyi idő áll rendelkezésére, hogy a fellépés előtt a színpadon illetve a gyakorlótermekben próbáljon.

Döntő:

A versenyzők a repertoárlistából kiválasztott hegedűversenyt adnak elő, zenekari kísérettel. Az előadás ideje az adott darab hosszának megfelelően alakul. Ráadás nem megengedett! A versenyműveket kotta nélkül kell játszani.

Minden versenyzőnek ugyanannyi idő áll rendelkezésére, hogy a döntőt megelőző napon a zenekarral együtt próbáljon a színpadon. 

 

3. A fellépés sorrendje

A fellépés sorrendje a megnyitó ceremónián dől el, amelyen részt vesznek a versenyzők. A Zeneakadémia versenyhagyományai szerint a legfiatalabb versenyző húzza ki egy gömbből annak a nevét, aki elsőként játszik az elődöntőben. Utána ábécésorrendben következnek a versenyzők, majd az ábécésorrend elölről kezdődik. Ez a fellépési sorrend a verseny végéig érvényes.

Amennyiben egy versenyző rajta kívül álló okok miatt (például repülőjárat késése vagy törlése) nem érkezik meg időben, a Versenytitkárság engedélyezheti, hogy a hivatalos időpontjánál később léphessen fel az elődöntőben. A további fordulókban azonban helyreáll az eredeti sorrend. Ha a későbbi fordulókban a versenyző valamilyen oknál fogva nem tud fellépni a saját időpontjában, és ezt orvosi, vagy más hivatalos igazolással igazolja, a Zsűri engedélyezhet számára egy későbbi fellépési időpontot.

 

4. Értékelés

A versenyzőket a zsűri a verseny hivatalos pontozólapján értékeli, ezeket a  versenytitkárság minden forduló után összegyűjti. A zsűritagok a saját tanítványaikra nem szavazhatnak. A zsűri tagjai kötelesek a versenytitkárság tudomására hozni, hogy kik a tanítványaik a versenyzők közül.

Az elődöntőben a zsűritagok Igen-nel és Nem-mel szavaznak. Akik a legtöbb Igen szavazatot kapják, azok jutnak tovább a középdöntőbe, maximum 12 versenyző.

A középdöntőben a zsűri 1-től 10-ig pontozza a versenyzőket. Akik a legmagasabb pontszámot kapják, azok jutnak a döntőbe, maximum 6 versenyző. Azonos pontszámok esetén a zsűri elnöke dönt.

A pontozólapokat a zsűri titkára gyűjti és összesíti a zsűri számára.

A pontszámok szigorúan titkosak. A zsűri titkára a következő fordulóba jutottak listáját ábécésorrendben hirdeti ki.

 

5. Díjak

A zsűri 1., 2. és 3. díjat ad ki. Lehetséges, hogy valamelyik díjat nem adja ki a zsűri.

A különdíjakról a felajánló dönt.