Bartók Világverseny

Stephan Picard

Stephan Picard egyik legfontosabb küldetése, hogy tanárként támogassa és bátorítsa tanítványait, amíg valóban önálló zenészekké nem válnak. 1995 óta a berlini Hanns Eisler Hochschule für Musik hegedűprofesszora, korábban a mainzi, münsteri és aacheni zeneakadémiákon tanított. Tanítványai közül sokan rendkívül sikeres pályát futottak be zenekari zenészként, kamarazenei előadóként, koncertszólistaként vagy tanárként.  Rendszeresen tart mesterkurzusokat a Hágai Királyi Konzervatóriumban, de többször hívták meg tanítani olyan rangos zenei oktatási intézményekbe, mint a párizsi és a lyoni CNSM, a Conservatoire de Genève, a Conservatorio Real de Madrid, a manchesteri Royal Northern College, a tokiói Geidai Művészeti Egyetem vagy a szöuli Yonsei Egyetem. Számos mesterkurzust tartott Európában: a Nizzai Nemzetközi Akadémián, az Académie de Musique de Sion-ban (Svájc), a Keshet Eilon-on (Izrael), az Bécsi Zeneművészeti Egyetem Nemzetközi Nyári Akadémiáján, a Bowdoin Nemzetközi Zenei Fesztiválon (USA).

Korábban Saschko Gawriloff, Wolfgang Marschner, Rami Shevelov és Roman Nodel tanítványa volt. Számos versenyt nyert, többek között a Német Zenei Versenyen (Deutscher Musikwettbewerb), a barcelonai Maria Canals Nemzetközi Zenei Versenyen és a goriziai Rodolfo Lipizer Versenyen (Olaszország) lett első. Győzelmeit követően egy sor német zenekarral, köztük az NDR Radiophilharmonie Hannoverrel, a Beethovenhalle Bonn zenekarával, a Brémai Filharmonikusokkal és a Müncheni Kamarazenekarral adta elő a hegedűverseny-repertoár legfontosabb műveit.

A kamarazene iránti szenvedélye nemzetközi zenei tevékenységében is megmutatkozik: többek között olyan elismert kamarazenei együttesek tagja, mint a Michelangelo vonósnégyes és a Mendelssohn Trio Berlin. Kamarazenészként és szólistaként fellépett a Berlini Filharmóniában, a Salle des Champs-Elysées-ben, az amszterdami Concertgebouw-ban, a zürichi Tonhalléban és a londoni Wigmore Hallban. Olyan fesztiválokra hívták meg, mint az Edinburgh, a Toronto Summer Music Festival, vagy a Seoul Spring Festival.

Stephan Picard hosszú éveken át volt vezetője az aacheni Stadttheater operazenekarának, majd a Müncheni Kamarazenekarnak; vendégkarmesterként vezette az NDR Szimfonikus Zenekart és játszott a Berliner Philharmonikerrel is. CD-felvételen rögzítette Wolfgang Rihm Chiffren című művét a Musikfabrik NRW-vel. Az utóbbi együttes gyakori vendégeként részt vett Anton Webern összes kamarazenei művének előadásában a bonni Bundeskunsthalléban. Ben Süverkrüp zongoraművésszel és Tina Teubner kabaréművésszel közösen fejlesztette ki a Musikgedankentheater (Zenei ötletek színháza) projektet.

Több mint tíz évig volt a Hanns Eisler Hochschule für Musik vonós tanszékének vezetője, és olyan versenyek zsűrijében vett részt, mint a Max Rostal Verseny, a Leopold Mozart Hegedűverseny és a Szöuli Nemzetközi Hegedűverseny. Stephan Picard egy Petrus Guarnerius által 1715-ben Mantovában készített hegedűn játszik.