Bartók Világverseny

Közreműködők 2023

A verseny hivatalos zongorakísérői:

 

 

Balog József Liszt-, Lajtha- és Artisjus-díjas zongoraművész az elmúlt húsz évben több mint ezer koncertet adott szólistaként és kamarazenészként többek közt a New York-i Koch Theaterben (Lincoln Center), az amszterdami Concertgebouw-ban, a londoni Kensington Palace-ban, a bécsi Konzerthausban és a brüsszeli Théatre Royal de la Monnaie-ben. Fellépett az Aarhusi Szimfonikus Zenekarral, a Jeruzsálemi Kamarazenekarral, a Nizzai Operaház Zenekarával és a legnevesebb magyar együttesekkel. Olyan világhírű muzsikusok és karmesterek voltak partnerei a pódiumon, mint Kristjan Järvi, Shai Wosner, Andreas Ottersammer, Nimrod David Pfeffer, Gérard Korsten, Kocsis Zoltán, Komlósi Ildikó, Kelemen Barnabás, Baráti Kristóf, Keller András és Vajda Gergely. Lemezre vette Lajtha László, Kodály Zoltán, Wolf Péter és Selmeczi György összes zongoraművét, valamint Bartók Béla összes hegedűre és zongorára írott darabját. 

 

 

Dani Imre zongoraművész már a Zeneakadémián töltött évei alatt komoly sikereket ért el: 2011-ben Yamaha-ösztöndíjat nyert, 2014-ben pedig első lett a 21. Johannes Brahms Nemzetközi Versenyen. Ugyanebben az évben négy diáktársával megalakította a Weiner Ensemble-t, amely szokatlan hangszeres felállásával és sajátos műsorválasztásával hívta fel magára a figyelmet: a 2016 augusztusában megrendezett Orlandói Nemzetközi Kamarazenei Versenyen bronzérmet szereztek. Dani Imre 2015-ben fejezte be mesterképzését, azóta szakmai sikerek sorát aratta, amelyek csúcspontja a 2016-os 26. Nemzetközi Chopin Verseny első díja volt.

 

 

 

Granik Anna Zágrábban született, ahol 7 évesen kezdett el zongorázni. 11 évesen első helyezést ért el az V. Jugoszláv Országos Zongoraversenyen, s ugyanebben az évben felvételt nyert a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Előkészítő Tagozatára, ahol Esztó Zsuzsa, később pedig Baranyay László lett a tanára. Egyetemi évei alatt kezdett intenzíven foglalkozni a kamarazenével, azóta világszerte koncertezik többféle kamarazenei formációban. Állandó zongorakísérője az Antonio Janigro Nemzetközi Csellóversenynek, valamint több Magyarországon és külföldön tartott mesterkurzusnak. 2019-ben megkapta a legjobb zongorakísérő díját az Oroszországban tartott Csajkovszkij-versenyen, fafúvós kategóriában. 

 

 

 

 

Homor Zsuzsanna zongoraművész 2000-ben szerzett zongoraművészi diplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Lantos István, Szokolay Balázs és Gulyás Márta növendékeként; jelenleg az intézmény Vonós Tanszékének egyetemi docense.Sikeresen szerepelt számos hazai és nemzetközi zenei versenyen, kurzuson és fesztiválon; 1998-ban a Földes Andor Zongoraverseny 1. helyezettje, 1999-ben a „Prag–Wien–Budapest” Fesztivál Bartók-díjasa volt. 2002-ben és 2003-ban elnyerte a Fischer Annie-ösztöndíjat. Rendszeresen koncertezik itthon és külföldön szólistaként és kamaraművészként egyaránt. Fellépett Európa számos nagyvárosában, az Egyesült Államokban és Hong Kongban is több alkalommal vendégszerepelt. Nemzetközi versenyek és kurzusok meghívottja, hivatalos zongorakísérője a Popper Dávid Csellóversenynek, a Bartók Világversenynek és a Kodály Nemzetközi Versenynek. Repertoárján gazdag választékkal szerepelnek a zongora- mellett a kamarairodalom jelentős művei a klasszikusoktól napjainkig. Szívesen vállalja kortárs szerzők műveinek tolmácsolását.

 

Mali Emese zongoraművész a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen diplomázott Nádor György és Gulyás Márta növendékeként, 2011-ben megszerezte az intézményben a DLA-fokozatot, majd a salzburgi Mozarteumban Rohmann Imre osztályában tanult. Szólistaként és kamarazenészként Magyarország jelentős zenei fesztiváljain és külföldön egyaránt gyakran lép fel.             2010 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem korrepetitora, valamint visszatérő zongoristája a sioni Varga Tibor Nyári Akadémia és az angliai International Musicians Seminar Prussia Cove mesterkurzusainak, olyan művészek partnereként, mint Natalia Gutman vagy Michael Collins. 2017 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kamarazene Tanszékén oktat. Rendszeresen dolgozik együtt Keller Andrással és a Concerto Budapest szimfonikus zenekarral, az UMZE kamaraegyüttessel, valamint a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és a Budapesti Fesztiválzenekar kamarazenei és zenekari produkcióiban is szerepel.

 

 

 

A nagyzenekari döntőben és a Gálakoncerten közreműködik a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara

Hazánk nagy múltú zenei együttese már az 1930-as évektől kezdve formálódott, ám hivatalos bemutatkozásuk csak 1943. október 7-én történt meg Dohnányi Ernő, a zenekar alapítójának vezényletével. Az együttes hetven éves fennállása alatt számtalan hangversenykörúton vett részt, például Nagy-Britanniában, Észak-Amerikában, Japánban és Tajvanon. Rengeteg világhírű karmester és szólista lépett közös színpadra velük, így Kobajasi Kenicsiró, Claudio Abbado, Solti György, David Ojsztrah vagy Lamberto Gardelli. A hangversenyeiken túl a zenekar szinte a teljes szimfonikus, opera- és oratorikus repertoár rádiós, televíziós és lemezfelvételeivel vívta ki rangját a nagyzenekarok élmezőnyében. A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara rendszeresen közreműködik nemzetközi zenei versenyek döntőjén és gálakoncertjén. Jelenlegi állandó karmesterük Kovács János, tiszteletbeli főzeneigazgatójuk és tanácsadójuk Vásáry Tamás.

Vezényel: Kovács János

Az 1951-ben született karmester a Zeneakadémián szerezte meg diplomáját Kórodi András és Simon Albert tanítványaként 1973-ban. A főiskola után rögtön a Magyar Állami Operaházhoz szerződött először korrepetitorként, majd 1976-tól karmesterként. 1979–1981 között három alkalommal a Bayreuthi Ünnepi Játékok zenei asszisztense volt. 1987–1990 között az Operaház vezető karmestere, emellett két nagy budapesti zenekar, a Budapesti Fesztiválzenekar és 2001-től a Budapesti Filharmóniai Társaság vendégkarmestereként működött. Rendszeresen vezényel külföldön, első karmestere volt a Szlovén Filharmonikusoknak, 1992-től pedig a Tokiói Filharmonikusok vendégkarmestere. 2014 óta vezetője a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának. Széles körű munkásságáért 1984-ben Liszt Ferenc-, 2001-ben Kossuth-, 2006-ban pedig Bartók–Pásztory-díjjal is kitüntették.