Bartók Világverseny

Fekete Gyula

 
 

Fekete Gyula a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Zeneszerzés Tanszékének tanszékvezető tanára, ahol oktatott tárgyai zeneszerzés és hangszerelés, emellett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen is működik óraadóként. Több európai és tengerentúli zeneművészeti egyetem vendégprofesszora.

A Zeneakadémián diplomázott zeneszerzés szakon, majd a mesterképzést a Roosevelt Egyetem Zenei fakultásán, doktori címét az Illinois-i Evanston Northwestern Egyetemén szerezte meg.

A megmentett város című 1999-es operája az egyfelvonásos kategória győztese volt 2000-ben, a Magyarország államalapításának ezeréves ünnepségére kiírt operapályázaton, a művet 2002-ben mutatták be a Magyar Állami Operaházban. Az Excelsior! Liszt Ferenc mennybemenetele című operáját a Liszt-bicentenáriumra komponálta 2011-ben. Számos színházi és filmes produkció zeneszerzőjeként is jelen van a magyar zenei életben. Számos művet írt többek között a Magyar Állami Operaház, a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok, a Chicago Pro Musica és a The Music Group of Philadelphia felkérésére. 

1998 óta tagja a Magyar Zeneszerzők Egyesülete elnökségének.