Bartók Világverseny

Baráti Kristóf

Baráti Kristóf magyar hegedűművészt világszerte egyre több méltatást kap rendkívüli kvalitású, hatalmas kifejezőerejű és kifogástalan technikájú muzsikusként. Többször is elismerően nyilatkoztak játékának magasröptű költőiségéről, és a művészt úgy jellemezték, mint "a legmagasabb rendű igazi hangzásesztéta".

Az elmúlt évadokban Baráti fellépett a Hollywood Bowlban a Los Angeles-i Filharmonikusokkal, a londoni Royal Festival Hallban a Londoni Filharmonikusokkal, 2019-ben pedig a Verbier Fesztivál nyitókoncertjének kiemelt szólistája volt. A 2020/21-es évad jelentős állomásai közé tartozik a Budapesti Fesztiválzenekarral és a Berni Szimfonikus Zenekarral való fellépése, valamint bemutatkozása többek között a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekarával és az Izraeli Filharmonikusokkal.

Baráti rendszeresen koncertezik és kamarazenél, többek között olyan partnerekkel lépett fel, mint Mischa Maisky, Yuri Bashmet, Enrico Pace, Jean-Efflam Bavouzet, Kocsis Zoltán és Kim Kashkashian. Minden évben fellép a Fehér Éjszakák Fesztiválon, 2019-ben pedig a Seattle-i Kamarazenei és az Aspeni Fesztiválon mutatkozott be. 2016-ban szenzációsan debütált a Verbier Fesztiválon Bach összes szólószonátájával és partitájával, és azóta az esemény visszatérő művésze lett.

Baráti kiterjedt diszkográfiával rendelkezik, amely tartalmazza az öt Mozart-hegedűversenyt, az összes Beethoven és Brahms szonátát Würtz Klára közreműködésével, Ysaÿe szólószonátáit a Brilliant Classics kiadásában, továbbá Bach szólószonátáit és partitáit a Berlin Classics gondozásában. A 2016-ban felvett 'The Soul of Lady Harmsworth' című ráadáslemezéről a Gramophone magazin azt írta, hogy "azok számára, akik szeretik az édes és egyszersmind akrobatikus hegedűjátékot, Baráti a legjobb választás."

Miután gyermekkora nagy részét Venezuelában töltötte, ahol az ország számos vezető zenekarának szólistájaként játszott, Baráti visszatért Budapestre, hogy a Zeneakadémián tanuljon, később pedig az egykori Milstein- és Menuhin-tanítvány, Eduard Wulfson lett a mentora. Baráti ma is Budapesten él, rendszeresen koncertezik szerte Magyarországon, és Várdai Istvánnal együtt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál művészeti vezetője. Baráti az 1703-ban készült "Lady Harmsworth" Stradivarin játszik a Chicagói Stradivarius Társasággal kötött megállapodás alapján.