Bartók Világverseny

A zeneszerzőverseny menete

A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Bartók Világverseny alapítója minden páros évben a zeneszerzőket szólítja meg: a komponistáknak a következő hangszeres évhez kapcsolódóan kell benyújtaniuk pályaműveiket.

A versenyen bármilyen nemzetiségű zeneszerző részt vehet, aki az adott év szeptemberéig még nem töltötte be a 40. évét. Egy személy több művet is nevezhet, azonban minden mű esetén külön kell nevezni és a regisztrációs díjat megfizetni.

A jelentkezőknek a versenykiírásban meghatározott hangszerre vagy kamarazenei csoportra kell darabot írniuk, a megadott időtartamban. A művek kottáját, illetve partitúráját PDF formátumban (A4-es kotta), a jelentkezési felületre való feltöltéssel lehet benyújtani.

Minden pályaműnek meg kell felelnie az alábbi feltételeknek:

·         nem lehet kiadott vagy listázott mű

·         nem lehet nemzeti vagy nemzetközi zeneszerzői versenyen díjazott mű

·         nem készülhetett róla kereskedelmi forgalomban lévő hangfelvétel

·         az adott versenyév novemberi gálakoncertje előtt nem szerepelhet nyilvános előadáson.

Minden partitúrát névtelenül kell beküldeni; csak egy álnév szerepelhet a partitúra oldalain. A feltöltéshez a fájlnévben szerepelnie kell az álnévnek, ám a versenyző nevére semmi nem utalhat benne.

A jelentkezési felületre ezen kívül fel kell tölteni:

·         a regisztrációs díj befizetéséről szóló igazolás beszkennelt másolatát

·         a műről szóló programjegyzetet (legfeljebb 1000 karakter)

·         beszkennelt személyazonossági igazolványt vagy útlevelet

·         a zeneszerző önéletrajzát (legfeljebb 1000 karakter, folyó szöveg formában /nem lista/)

·         portréfotót (min. 1 MB, 300 dpi)

 

A benyújtott anyag tartalmazhat egy mp3-as formátumú felvételt a pályaműről, de az nem lehet kereskedelmi forgalomban levő vagy nyilvános előadáson készült felvétel. (MIDI vagy más, pusztán technikai realizáció nem elfogadott.)

Ennek a videónak a filenevében is az álnévnek kell szerepelnie. 

A benyújtott anyagot csak a koordinátorok láthatják. A zsűri tagjai kizárólag az álnévvel ellátott kottákat és az esetlegesen benyújtott mp3 felvételt tekinthetik meg. A versenyt követően minden PDF fájlt és mp3 hangfelvételt törlünk. A zsűri tagjai és a nyilvánosság csak a díjnyertes és az elismerésben részesített művek szerzőit ismeri majd meg.

A pályázatokat elsőként a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatóiból álló előzsűri értékeli, ez a testület választ 15 darabot a nemzetközi zsűri számára, amely döntést hoz a végső eredményekről.

DÍJAK:

Első díj                       5.000 euró

Második díj                3.000 euró

Harmadik díj             2.000 euró

A díjnyertes vagy elismerésben részesített művek egyike bekerül a Bartók Világverseny következő instrumentális versenyén a középdöntő repertoárjába.

Együttműködő partnerünk az UMP Editio Musica Budapest. A következő versenyév repertoárjának darabja az Universal Music Publishing Editio Musica Budapest gondozásában jelenik meg.

A díjnyertes műveket a budapesti Zeneakadémia Solti termében mutatjuk be a Gálakoncerten, amelyet rendszerint november végén tartunk. Itt a díjak átadására is sor kerül. A Gálakoncert élőben követhető lesz a Zeneakadémia online felületein, valamint rádió- és televíziócsatornákon. A bemutatásra kerülő darabok zeneszerzői meghívást kapnak a Gálakoncertre. A szervezők fedezik az útiköltséget és 2 éjszaka szállásköltségét.