Bartók Világverseny

A Bartók Világverseny

A Zeneakadémia az EMMI támogatásával 2017-ben hívta életre a Bartók Világversenyt, amely a legmagasabb zenei felkészültséget megkövetelő repertoáron túl szerkezetével is újat kíván hozni a hagyományos zenei versenyekhez képest. A rendezvény ötlete 2016-ban, a zeneszerző születésének 135. évfordulóján merült fel, struktúrája pedig a Bartók-életmű legjellemzőbb elemeire: a zongorára, a hegedűre, a kamarazenére és a zeneszerzésre épülve teljesedik ki.

Az egyes hangszeres versenyeket kétévente rendezzük meg, a köztes években pedig zeneszerzői verseny zajlik, amely mindig a következő hangszeres kategóriához kapcsolódik. Ez a kivételes szerkezet egyszerre alkalmas arra, hogy Bartók műveire irányítsa a felnövekvő zenész generáció legjobb hangszereseinek figyelmét, és arra, hogy fiatal zeneszerzőket inspiráljon új, Bartók szellemében íródó művek létrehozására.  

 

2024. január

a zeneszerzői verseny meghirdetése (zongoraművek)

2024. november 25.

a zeneszerzői verseny gálakoncertje, a zongoraverseny meghirdetése

2025. szeptember 

zongora kategória verseny

2026. január

a zeneszerzői verseny meghirdetése (vonósnégyes művek)

2026. november

a zeneszerzőverseny gálakoncertje, a vonósnégyes kategória meghirdetése

2027. szeptember

vonósnégyes kategória verseny,

2028. január

a zeneszerzői verseny meghirdetése (hegedű művek)

2028. november

a zeneszerzőverseny gálakoncertje, a hegedű kategória meghirdetése

2029. szeptember

hegedű kategória verseny

 

A Bartók Világverseny több mint zenei verseny: a hangszeres kategóriák versenyei mellett kétévente tudományos konferenciára is sor kerül, melynek középpontjában minden alkalommal Bartók áll, olyan tudományos kontextusban, amely a témát mindig aktuálisan, a legújabb hazai és nemzetközi kutatások fényében tudja exponálni.