A verseny menete és fordulói

A Bartók Világverseny és Fesztiválra minden 30 év alatti hegedűs jelentkezhetett március 26-ig a verseny honlapján.

Az online jelentkezési lapon a szokásos adatok mellett a versenyzők választott repertoárjukat is megadták. A jelentkezés részeként három friss videofelvételt is fel kellett tölteniük a fiatal művészeknek: egy Bach-tételt, a Paganini Caprices sorozat egy darabját és egy, listából választandó Bartók-darab felvételét. A beérkezett produkciókból az előválogatást végző háromtagú zsűri – a Zeneakadémián tanító Szabadi Vilmos, Kapás Géza és Kováts Péter – választotta ki azt a 45 női és 20 férfi versenyzőt, akik elindulhatnak a négyfordulós megmérettetésen.

Az őszi élő fordulók során elsőként a jelentkezők Bartók 1. vagy 2. rapszódiájának legalább egy tételét, illetve Bach hegedű szóló-szonátáinak vagy partitáinak minimum egy tételét adják elő, összesen legfeljebb 18 percben. A középdöntőben Bartók hegedűszonátáiból, illetve a hegedűirodalom legjelentősebb szonátáiból és virtuóz darabjaiból összeállított 30 perces programmal mérik össze tudásukat a versenyzők. A kamarazenekari döntőbe továbbjutó 6 versenyző egy-egy Mozart-hegedűversenyt ad elő, s a végleges helyezések végül a nagyzenekari döntő során alakulnak ki, melyben Bartók, Beethoven, Brahms vagy Csajkovszkij versenyművét szólaltatja meg a három legjobbnak ítélt versenyző a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának közreműködésével, Kovács János vezényletével.

A szereplés sorrendjét – szeptember 9-én, a verseny megnyitásakor – az összegyűlt versenyzők előtt tartandó sorsolás dönti el. A versenytitkárság a következő fordulóba jutottak listáját ábécésorrendben hirdeti ki a zsűri értékelő megbeszéléseit követően. A versenyzőket a zsűri az egész verseny során titkos pontozással értékeli az erre a célra szolgáló nyomtatott pontozólapokon, és a zsűri döntése ellen fellebbezésre nincs mód.

A verseny összdíjazása 44 000 Euro, melyből összesen három díj adható: az első helyezett 22 000 Euróval, a második díjas 14 000 Euróval, míg a harmadik 8 000 Euróval gazdagodik. A díjak nem megoszthatók és nem módosíthatók. Különdíjakat a verseny támogatói és partnerei ajánlottak fel.

A verseny kamarazenekari és nagyzenekari döntőjét a verseny honlapján, internetes közvetítés formájában a világ bármely pontjáról követhetik az érdeklődők.