Bartók Világverseny

Jelentkezési roham a Bartók Világverseny és Fesztiválra

2017. március 28.

Huszonhat nemzet képviseletében százhat fiatal hegedűművész jelentkezett az első alkalommal 2017 szeptemberében megrendezésre kerülő nemzetközi hegedűversenyre.

Március 26-án zárult az első alkalommal 2017. szeptember 10–17. között hegedű kategóriában megrendezendő Bartók Világverseny és Fesztivál jelentkezési időszaka. A több mint 40.000 Euró összdíjazású nemzetközi megmérettetésre minden 30 év alatti hegedűs jelentkezhetett három – Bach, Paganini és Bartók meghatározott művei közül választott darabot bemutató – videórészlet feltöltésével. A hegedűverseny iránti világra szóló érdeklődést jelzi, hogy összesen 106-an, 26 nemzet képviseletében jelentkeztek a fiatal muzsikusok – köztük új-zélandi, venezuelai, kanadai, vietnami és 19 magyar hegedűs, nagyobb arányban hölgyek.

A verseny kialakítását vezető Szabó Stein Imre, a Zeneakadémia kommunikációs igazgatója elmondta: „A Bartók Béla rangjához méltó, érett hegedűművészek számára is nagy kihívást jelentő repertoárlistát figyelembe véve rekordmennyiségűnek tartjuk a vasárnap éjfélig befutó 106 jelentkezést. Annál is inkább, mert a mi új, tehát előtörténet nélküli Bartók Versenyünk az évnek egy olyan időszakában kerül megrendezésre, amikor a legkomolyabb és legnagyobb múltú nemzetközi versenyek szabályosan versengenek a klasszis jelentkezőkért. Ez azt jelenti számomra, hogy a nemzetközi kulturális és zenei élet rendkívüli megelőlegezett bizalommal fordul az új verseny és természetesen a Zeneakadémia irányába. A jelentkezések száma szabályosan rohamszerűvé vált az utolsó két napban, ami talán annak is köszönhető, hogy pénteken érkezett a hír, hogy a versenyt beharangozó Bartók kisfilmünk érdemelte ki az 53. Chicagói Nemzetközi Filmfesztivál Silver Hugo-díját Reklámfilm/ Individual Commercials főkategóriában.”

 

 

A Bartók Bélát középpontba állító, rendkívüli nemzetközi megtekintési számokat produkáló 45 másodperces filmetűd a Zeneakadémiától követ egy fiatal zenészt, aki épp Bartók eredeti Allegro barbaro-felvételét hallgatja. A film írója és kreatív producere Szabó Stein Imre, rendezője Géczy Dávid. Az operatőr Dobóczy Balázs, a zenész szereplők pedig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói voltak. „Nagyon erősen Bartók személyiségére építettünk, ettől válik személyessé a dolog, ebben rejlik az ereje” – nyilatkozta Szabó Stein Imre.

A feltöltött videókat háromtagú előzsűri – Szabadi Vilmos, Kapás Géza és Kováts Péter hegedűművészek, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanárai – értékelik majd. Az online válogató fordulón megfelelt versenyzők listáját legkésőbb 2017. április 20-ig teszik közzé a verseny honlapján. Az őszi verseny zsűrizésében magyar részről Szabadi Vilmos, Kelemen Barnabás és (az eredetileg fölkért Baráti Kristóf helyett) Tallián Tibor vesznek részt, mellettük olyan kiváló külföldi hegedűművészek és professzorok fogadták el a Zeneakadémia meghívását, mint Salvatore Accardo, Qian Zhou, Ivan Zenaty, Krzysztof Wegrzyn, Joel Smirnoff és Takashi Shimizu.

A legrangosabb nemzetközi zenei versenyek elitjéhez csatlakozó megmérettetés nem csupán kétévente más kategóriában meghirdetett hangszeres seregszemle kíván lenni: a tervek szerint Bartók életműve köré fölépülő zeneszerzőversennyel, zenetudományi szimpóziummal, és a nagyközönséget megszólító programokkal egészül ki világra szóló fesztivállá. A verseny Zeneakadémia kommunikációs igazgatóság irányításával kifejlesztett vizuális világa a világ zenei rendezvényeinek élmezőnyébe - a moszkvai Csajkovszkij-verseny, a brüsszeli Erzsébet királyné-verseny vagy a müncheni ARD-verseny mellé - igyekszik pozícionálni a versenyt, amely az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósul meg.