Bartók Világverseny

Hatvanöt fiatal hegedűművész jutott tovább a Bartók Világverseny és Fesztivál élő fordulóiba

2017. április 19.

A háromtagú előzsűri döntése alapján négy földrész huszonhárom országának képviselője állhat a Zeneakadémia színpadára a szeptember 10–17. között megrendezésre kerülő megmérettetésen, köztük negyvenöt hölgy és húsz úr.

A versenyzők életkora tizenhét és harminc év közötti, a legtöbb, szám szerint tizenöt, a japán nemzetiségű jelentkező, de nagy számban képviseltetik magukat a magyar, amerikai, dél-koreai és kínai hegedűsök is. A versenyzőknek a három beküldött videórészlet mellett összesen hét művet kellett megjelölniük a verseny négy fordulójához; a Fináléhoz öt hegedűverseny, köztük Bartók két e műfajban született műve közül választhattak.

A továbbjutott versenyzők listáját ide kattintva lehet megtekinteni.

Az előzsűriben és később az élő fordulók zsűrijében is részt vevő Szabadi Vilmos a következőket mondta el a kiválasztás folyamatáról, tapasztalatairól: „Meglepetésünkre nagyon sok olyan fiatal jelentkezett, aki már több jelentős nemzetközi versenygyőzelmet is magáénak tudhat, és ez a színvonalon is látszódott. Nagy örömünkre szolgált, hogy sok hallatlanul magas színvonalú Bartók-interpretáció érkezett, akár magyar, akár külföldi versenyzőről legyen szó. Ez annak is köszönhető, hogy bárki számára könnyen hozzáférhetők olyan felvételek, amelyeken maga Bartók játssza műveit, ami a mai napig az abszolút etalon, így aki lelkiismeretesen kutatott a szerző után, annak játékán is hallhattuk ennek eredményét – szerencsére ez sem feltétlenül csak a magyarokra volt igaz. Az előzsűriben hárman vettünk részt –Kapás Géza, Kováts Péter és jómagam – mindannyian jól ismerjük egymást, mind itt tanítunk a Zeneakadémián. Az előre meghatározott szavazási kritériumok alapján látható, hogy nagyjából 25 jelentkező kiemelkedik a mezőnyből, mindemellett úgy gondolom, hogy a szeptemberig hátra lévő időben ez még sokat változhat.”

 

Fotó: Zeneakadémia / Fazekas István

 

A verseny-projekt lebonyolítását vezető Csonka András, a Zeneakadémia programigazgatója kiemelte, a megmérettetés komolysága már az előkészítés során is látszódott, ennek hatására olyan létszámú jelentkezés érkezett, amely általában harmadik, negyedik alkalommal jellemző a nemzetközi versenyek esetében. „Különösen nagy öröm számunkra, hogy a jelentkezők közt nyolc magyar fiatalt találunk, legtöbbjük a Zeneakadémia volt vagy jelenlegi hallgatója. Kellemes meglepetésként ért minket az is, milyen sok kiemelkedő produkció érkezett ázsiai művészek, köztük tizenöt japán előadásában, és ebben minden bizonnyal a mi rendszeresen odalátogató vendégtanáraink munkája is tetten érhető. Biztos vagyok abban, hogy egy nem mindennapi versenynek lehetünk majd szem- és fültanúi szeptemberben a Zeneakadémián!” – zárta mondandóját.

A több mint 40.000 euró összdíjazású nemzetközi megmérettetésre harminc év alatti hegedűsök jelentkezhettek március 26-ig három – Bach, Paganini és Bartók meghatározott művei közül választott darabot bemutató – videórészlet feltöltésével. Az előzsűri összesen huszonhat nemzet százhat képviselője közül választhatott. Az őszi verseny zsűrizésében magyar részről Szabadi Vilmos, Kelemen Barnabás és Tallián Tibor vesznek részt, mellettük olyan kiváló külföldi hegedűművészek és professzorok fogadták el a Zeneakadémia meghívását, mint Salvatore Accardo, Qian Zhou, Ivan Zenaty, Krzysztof Wegrzyn, Joel Smirnoff és Takashi Shimizu.

 

Fotó: Zeneakadémia / Fazekas István

 

A Bartók Világverseny és Fesztivál nem csupán kétévente más kategóriában meghirdetett hangszeres seregszemle kíván lenni: a tervek szerint Bartók életműve köré fölépülő zeneszerzőversennyel, zenetudományi szimpóziummal és a nagyközönséget megszólító programokkal egészül ki világra szóló fesztivállá. A Zeneakadémia által kezdeményezett és fejlesztett, az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával megvalósuló verseny a világ zenei megmérettetéseinek élmezőnyébe kívánja pozícionálni magát.

Címkék