Bartók Világverseny

Ismerje meg az első Bartók Világverseny és Fesztivál mezőnyét!

2017. szeptember 5.

A verseny honlapján elérhető minden versenyző rövid életrajza és műsora, s a versenykatalógusból a megmérettetés előkészületeiről, zsűrijéről és a fordulókban elhangzó Bartók-művekről is minden megtudható.

A válogató zsűri döntése értelmében a verseny 2017. szeptember 10-17. közötti élő fordulóiba több mint hatvan versenyző jutott tovább, közülük csaknem ötven fiatal énekes érkezik Budapestre, hogy a Zeneakadémián mérje össze tudását. A résztvevők rövid életrajza és versenyműsora ide kattintva érhető el. A versenyzők műsora megtalálható a versenykatalógusban is.

A több mint százoldalas katalógusban a megmérettetés előzményeiről, előkészületeiről, zsűrijéről is olvashatnak az érdeklődők, valamint helyet kapott négy zenetörténeti tanulmány is a fordulókban elhangzó Bartók-művekről, a téma jeleskutatóinak tollából. A szeptember 9-től a Zeneakadémián ingyenesen elérhető kiadványban szereplő interjúban így vall a Dr. Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora: „Ami ezt a versenyt kiemeli a zenei versenyek mezőnyéből, az sajátos felépítésének, nemzetközi hatósugarának és a Zeneakadémia bartóki kötődésének köszönhető. A tavalyi Bartók-év során merült fel a gondolat, hogy a Zeneakadémiára és a Zenetudományi Intézet Bartók Archívumára támaszkodva hozzunk létre egy olyan nemzetközi zenei versenyt és fesztivált, amely a fiatal muzsikusok számára éppúgy fontos hagyományt teremthet, mint a nagyközönségnek, s ha szabad nagy szavakat használni: az egész országnak. Hiszen nincsen Bartóknál jelentősebb kulturális kincsünk.”

A versenykatalógusból megismerhető továbbá a verseny részletes menete, a repertoár, a zsűritagok és a védnökök, valamint a közreműködők is. A kiadvány online változata erről a linkről érhető el.