„Hidakat építünk” – televíziós interjú Vigh Andreával, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektorával

2017. augusztus 23.

A Zeneakadémia vezetője Bartók életművének ápolásáról, a Bartók Világverseny és Fesztivál menetéről, illetve különleges programjairól beszélt az MTVA Esti Kérdés című műsorában.

A 2017. szeptember 9–17. között megrendezett Bartók Világverseny és Fesztivált a szerző születésének 135. évfordulója alkalmából hirdette meg a Zeneakadémia. Az intézmény kötelességének tekinti, hogy az egész világgal megismertesse és gondozza Bartók Béla örökségét, ezért is jött létre a Bartók Világverseny és Fesztivál – hangsúlyozta a beszélgetésben Dr. Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora, a verseny ötletgazdája. Hozzátette, az alapító Zeneakadémia szándéka, hogy globálisan építsen hidakat a kultúrák között – e cél elérésére alkalmas Bartók életműve. 
 

 

Dr. Vigh Andrea úgy vélekedett, hogy a magyar anyanyelvű és Magyarországhoz kötődő Bartók művészetét ugyan nem könnyű megérteni a más anyanyelvvel élőknek, de fontosnak tartja, hogy a világ fiataljaihoz és zenekedvelőihez elérjen életművének üzenete. A Bartók Világverseny és Fesztivál utóbbira is lehetőséget ad a zenetudományi szimpózium, a tematikus városnéző túrák, vagy éppen a fiatalabb korosztály számára rendezett Rendhagyó Liszt-kukacok Akadémiáján keresztül.

A hat éven átívelő megmérettetés-sorozat első állomása az idén megvalósuló Hegedűverseny, amelyre a világ minden tájáról mintegy ötven résztvevőt vár a nemzetközi szaktekintélyekből válogatott zsűri. A verseny elő-, és középdöntői a nagyközönség számára ingyenesen megtekinthetők, a produkciókat zenetörténészek vezetik fel.

Vigh Andrea végül annak a meggyőződésének adott hangot, hogy Magyarország  zenei nagyhatalom, ám ezzel tudnunk kell élni: annál szebb és pozitívabb üzenetet nem tudunk a világba eljuttatni, minthogy „a zene gyógyító erejével, a fiatalok becsatolásával Bartók zenéjét Magyarországhoz kötjük”, hiszen innen gyökerezik zeneszerző óriásunk egész művészete.
 

A teljes interjú a fenti képre kattintva megtekinthető.

U.A.
 

 

A Bartók Világverseny és Fesztivál zsűrijének tagjai

  • Salvatore Accardo (I) hegedűművész, a zsűri elnöke
  • Kelemen Barnabás (H) hegedűművész
  • Qian Zhou (SG) hegedűművész
  • Takashi Shimizu (J) hegedűművész
  • Joel Smirnoff (USA) hegedűművész és karmester
  • Szabadi Vilmos (H) hegedűművész
  • Dr. Tallián Tibor (H) zenetörténész, Bartók Béla élete és zenéje, a 19–20. századi magyar zenetörténete és zenei intézménytörténete, valamint a nemzetközi és magyar opera- és dalműfaj története kutatója.
  • Krzysztof Wegrzyn (D), a Joseph Joachim Nemzetközi Hegedűverseny alapítója és művészeti vezetője
  • Ivan Ženatý (USA) cseh származású hegedűművész