A Bartók Világverseny és Fesztivál

19. March 2018

A Zeneakadémia az EMMI támogatásával 2017-ben, Bartók Béla születésének 135. évfordulója alkalmából hívta életre a Bartók Világverseny és Fesztivált, amely a legmagasabb zenei felkészültséget megkövetelő repertoáron túl szerkezetével is újat kíván hozni a hagyományos zenei versenyekhez képest. 

A verseny a Bartók életmű legjellemzőbb vonulataira: a zongorára, a hegedűre és a kamarazenére, valamint a zeneszerzésre épülve teljesedik ki. Az egyes hangszeres versenyeket kétévente rendezzük meg, a köztes években pedig zeneszerzői verseny zajlik, amely mindig a következő hangszeres kategóriához kapcsolódik. Ez a kivételes szerkezet egyszerre alkalmas arra, hogy Bartók műveire irányítsa a felnövekvő zenész generáció legjobb hangszereseinek figyelmét, és arra, hogy fiatal zeneszerzőket inspiráljon új, Bartók szellemében íródó művek létrehozására.  

 

A Bartók Világverseny és Fesztivál tervezett ütemezése:

2018. március

a zeneszerzői verseny meghirdetése (zongoraművek)

2018. november 25.

a zeneszerzői verseny gálakoncertje, a zongoraverseny meghirdetése

2019. szeptember 7-15.

zongora kategória verseny,

2019. november

a zeneszerzői verseny meghirdetése (vonósnégyes művek)

2020. november

a zeneszerzőverseny gálakoncertje, a vonósnégyes és kamarazene kategória meghirdetése

2021. szeptember

vonósnégyes ill. kamarazene kategória verseny,

2021. november

a zeneszerzői verseny meghirdetése (hegedű művek)

2022. november

a zeneszerzőverseny gálakoncertje, a hegedű kategória meghirdetése

2023. szeptember

hegedű kategória verseny

 

A Bartók Világverseny több mint zenei verseny: tudományos esemény és a széles közönséget megszólító fesztivál is egyben. A hangszeres kategóriák versenyei mellett kétévente tudományos konferenciára is sor kerül a Zenetudományi Intézetben, melynek középpontjában minden alkalommal Bartók áll, olyan tudományos kontextusban, amely a témát mindig aktuálisan, a legújabb hazai és nemzetközi kutatások fényében tudja exponálni.